Videospeler inladen...

National Hurricane Center waarschuwt: "Kans op levensbedreigende stormvloed door orkaan Florence"

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft nog maar eens gewaarschuwd voor het gevaar van orkaan Florence. "Er is een kans op een levensbedreigende stormvloed en regen door orkaan Florence." Intussen heeft president Donald Trump laten weten dat zijn regering "absoluut helemaal klaar" is voor Florence.

De oostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor orkaan Florence, die wel eens de zwaarste orkaan in drie decennia kunnen worden in die staat. Anderhalf miljoen mensen worden geëvacueerd, scholen en fabrieken zijn gesloten en veel snelwegen mogen in 1 richting gebruikt worden: weg van de kust. De media en politici spreken in termen van "een monster" of "een beest". "Het is extreem gevaarlijk, levensbedreigend en historisch", zei Roy Cooper, de gouverneur van Noord-Carolina gisteren.

En dat lijkt niet onterecht. Het National Hurricane Center spreekt in zijn laatste waarschuwing voor "een gevaar op een levensbedreigende stormvloed en regen". De storm zou volgens de voorspellingen binnen de 48 uur over de oostkust razen en het is mogelijk dat de orkaan aan land gaat in Wilmington in Noord-Carolina. De windsnelheden bedragen momenteel 140 mijl per uur - of 220 kilometer per uur. Op sommige plaatsen wordt er 50 centimeter regen verwacht. Zowel Virginia, Maryland, Washington DC en Noord- en Zuid-Carolina hebben de noodtoestand afgekondigd.

Trump: "Regering is absoluut helemaal klaar voor orkaan Florence"

President Donald Trump heeft laten weten dat zijn regering "absoluut, helemaal klaar" is voor orkaan Florence. "Ik zal geen kosten sparen." Florence zelf omschrijft hij als "ongelooflijk groot en ongelooflijk nat".

Tegelijk klopt Trump zichzelf op de borst voor de reactie van zijn administratie op orkaan Maria, die een jaar geleden verwoestend door Puerto Rico raasde en naar schatting aan zo'n 3.000 mensen het leven kostte. "Het was een onbezongen succes", zei Trump. Toch kreeg hij toen veel kritiek omdat hij te traag en te pover gereageerd zou hebben.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

4 redenen waarom Florence zo'n monster-orkaan is

CNN heeft intussen opgelijst waarom orkaan Florence zo gevaarlijk is. "Een beest zoals geen ander", zo beschrijft CNN het. Er worden vier redenen gegeven.

Door zijn brute kracht. "Florence katapulteerde van categorie 2 naar categorie 4 over een tijdspanne van enkele uren. Nog beangstigender is dat de orkaan nog intenser kan worden als hij Noord- en Zuid-Carolina nadert." Volgens het laatste bericht van het National Hurricane Center haalt Florence windsnelheden tot 140 mijl per uur - ofwel 220 kilometer per uur.

De dodelijke watermuren. Toch zouden de windsnelheden nog niet het grootste gevaar zijn. Het is vooral de stormvloed die zorgen baart. "Een stormvloed heeft het hoogste potentieel om mensenlevens te eisen en veel vernieling te veroorzaken", vertelde Brock Long van FEMA (Federal Emergency Management Agency). Een stormvloed is eigenlijk een watermuur die delen van de kust kan overspoelen.

Er is een kans op massale binnenlandse overstromingen. De laatste berichten wijzen erop dat orkaan Florence aanzienlijk zal vertragen eens hij aan land is. En hoe langer een orkaan over het land raast, hoe meer regen op dezelfde plaats.

De inwoners zijn niet gewend aan grote orkanen. Volgens de laatste weerberichten zal Florence de oostkust noordelijker treffen dan andere orkanen van deze kracht in het verleden. En dat deel van de Carolina's heeft weinig ervaring met zulke krachtige orkanen. De weerman van CNN waarschuwde: "De mensen hebben geen idee wat een overspoeling van een eiland zal doen met hun huis, wat de wind kan aanrichten en wat ze moeten doen om hun huis veiliger te maken nadat ze geëvacueerd zijn." 

Meest gelezen