Videospeler inladen...

Europese hervorming auteursrecht: van "Een historische dag" tot "Het kon allemaal eenvoudiger"

De nieuwe Europese wet op de auteursrechten lokt verdeelde meningen uit. Zangeres Axelle Red noemt het een historische dag, Tom Kestens ook. Piet Goddaer, de man achter Ozark Henry, vindt het goed dat de grote online platformen de artiesten nu meer moeten vergoeden, maar het kon volgens hem wel allemaal eenvoudiger. 

Geen unisono vreugde door de hervorming, maar toch. Axelle Red, al lang strijder voor de rechten van de artiesten, beleeft een grote dag: "Een meerderheid heeft gestemd voor de bescherming van de Europese cultuurmakers, waarmee de Amerikaanse Internetgiganten zoals Google en Youtube vanaf nu rekening zullen mee moeten houden. Een historische dag, het gebeurt niet vaak dat ook de Amerikaanse entertainment-industrie uitkeek naar een voorbeeld uit Europa."

Piet Goddaer, de man achter Ozark Henry: "Ik denk dat het belangrijk is dat er een wetgeving komt die het auteursrecht respecteert zoals het vroeger was, in pre-digitale tijden. Met de digitalisering is de inning van auteursrecht veel makkelijker geworden en toch doet iedereen alsof het moeilijker is geworden. Maar ik denk niet dat de invoering van de filters en zo nodig was. Het kon allemaal wat eenvoudiger want alles is nu geautomatiseerd, je kan zo checken wat hoeveel wordt bekeken of beluisterd."

Tom Kestens, muzikant en voorzitter van GALM (Genootschap Artiesten Lichte Muziek) jubelt: "Ik heb staan springen. Na heel veel lobbywerk hebben de Europarlementariërs door dat dit het beste is voor de cultuur in Europa. Het model van Google, YouTube en Facebook is er eentje van een piraat die je inhoud kaapt en je er niet voor betaalt. Creatievelingen kunnen weer aan tafel zitten, dit is rechtvaardig. Maar het is nog maar een richtlijn, het moet nog goedgekeurd worden in alle EU-landen. Maar er is een duidelijke tweederde meerderheid, dat signaal is duidelijk." 

En dan een tegenstem, die van rapper Wyclef Jean van The Fugees: "Dit is een beperking: Europa belet dat jong talent, dat vaak liedjes covert en sampelt en op het internet gooit, bekend kan geraken."

Meest gelezen