Jean-Francois BADIAS

"Heksenjacht, communistisch geweld,... Hongaarse regering en media reageren bijzonder heftig op Europese stemming"

De Hongaarse regering en (regeringsgezinde) media reageren woedend op de stemming in het Europees Parlement, dat het licht op groen zet voor een strafprocedure tegen het land. "Ik zag stukken voorbijkomen die het hebben over een hondenkomedie en communistisch geweld tegen Hongarije", zegt correspondent voor NRC en De Standaard Roeland Termote in "De wereld vandaag".

"De reactie is best heftig", aldus Termote. "Een woordvoerder van premier Orbán had het over een heksenjacht tegen zijn land. Ik zag ook stukken voorbijkomen van bekende commentatoren in het regeringskamp die spreken over een hondenkomedie in het Europees Parlement en over communistisch geweld waarmee Brussel zijn wil wil opleggen. Judith Sargentini (de Nederlandse politica die een kritisch rapport had geschreven over Hongarije) wordt omschreven als een kleine bemoeial en Guy Verhofstadt als een gestoord uitziende figuur."

De stevige termen zijn niet uitzonderlijk in de Hongaarse pers, luidt het, zeker voor binnenlands gebruik. "Maar als regerings­vertegenwoordigers die gaan gebruiken, dan zit je op een ander niveau. En je merkt nu wel dat Orbán de toon die hij gebruikt in Hongarije ook vaker gebruikt in het Europees Parlement."

"Ze zullen deze beslissing zeker gebruiken als onderdeel van de propaganda dat er een samenzwering gaande is van Europa en allerhande linksen en liberalen (zoals de pro-Europese Hongaarse zakenman George Soros, red.) tegen de regering. Die campagne wordt al 2 jaar gevoerd en dit is nu een nieuw argument. Maar Fidesz, de partij van Orbán, is al min of meer almachtig in de Hongaarse poltitiek. Ik weet dus niet of dit nu een grote rol gaat spelen."

"Contraproductief"

Onze Europakenner Rob Heirbaut kon vandaag met enkele Hongaarse parlementsleden spreken. Lívia Járóka van regeringspartij Fidesz heeft het over een contraproductieve maatregel. "Wat in het rapport van Sargentini staat, is niet wat de Europeanen willen, onder meer op vlak van migratie." Ze spreekt tegen dat de democratie en de rechtsstaat in gevaar zijn in Hongarije en zegt dat andere lidstaten zullen inzien dat ze vanaf nu gevaar lopen om de volgende in de rij te zijn.

Een ander geluid bij oppositielid Benedek Jávor van de groene fractie. "Ik denk dat deze stemming kan helpen omdat het een duidelijk signaal is dat Europa niet aanvaardt dat de rechtsstaat en de fundamentele rechten geschonden worden. De grote meerderheid van de Hongaren, zo’n 70 procent, is pro-Europa. Dit moet hen doen begrijpen dat wat we de laatste 8 jaar hebben meegemaakt niet tolereerbaar is in Europa."

"Moeilijk om harde sancties te treffen"

De vraag is of de stemming echt grote gevolgen zal hebben voor Hongarije. Polen werd eerder al op de strafbank gezet, en daar lijkt er nog maar weinig veranderd. "Het is een langzaam proces", zegt Termote. "Het is moeilijk om harde sancties te treffen. Als je echt iets wil doen, bijvoorbeeld het stemrecht afnemen, dan heb je unanimiteit nodig. Landen als Polen en Hongarije houden elkaar de hand boven het hoofd. Anderzijds zijn er informele manieren om druk te zetten, zoals minder Europese subsidies toekennen."

Orbán blijft intussen deel uitmaken van de Europese Volkspartij, de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, waar ook CD&V deel van uitmaakt. "Informeel zijn er mensen die zeggen dat ze het gehad hebben met Orbán, bijvoorbeeld bij CD&V. Anderen, bijvoorbeeld in Duitsland, staan wel nog aan zijn kant. Zolang dat het geval is, zal Orbán in die EVP willen blijven omdat het hem grote voordelen oplevert om in die machtigste fractie te zitten."

Beluister het gesprek met Roeland Termote in "De wereld vandaag":

Meest gelezen