Idea gaat op zoek naar opvolger voor Leterme

De internationale organisatie Idea zoekt een opvolger voor oud-premier Leterme. Dat berichten Zweedse media. De 32 lidstaten van Idea zouden unaniem de beslissing hebben genomen om een opvolger te zoeken. Leterme is zelf nog niet op de hoogte dat die beslissing al zou zijn genomen, maar zijn termijn loopt sowieso in mei ten einde. 

Leterme lag al langer onder vuur als voorzitter van organisatie Idea, een organisatie die democratische processen over de hele wereld promoot. Uit een audit van adviesorganisatie KPMG zou blijken dat hij de organisatie "autoritair leidt". Sommigen spreken zelfs van "pestgedrag". 

Ook was er sprake dat Leterme de Belgische belastingen op zijn loon liet terugbetalen door de organisatie in Zweden. Maar die praktijk is formeel in orde, besloten de controleurs van KPMG.

"Vijf Zweedse winters is voldoende", zei Leterme maandag al in "De Ochtend" op Radio 1. Hij gaf toen een interview over de Zweedse verkiezingen. Nu heeft de organisatie dus ook beslist om effectief op zoek te gaan naar een opvolger, schrijft Zweeds onlinemagazine Om Världen. Leterme is zelf nog niet op de hoogte dat Idea die beslissing al genomen heeft, maar geeft aan dat zoiets de logische volgende stap zou zijn.

Een mogelijke opvolger is voormalig Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PVDA). Letermes termijn bij Idea loopt in mei ten einde, maar hij heeft nog bestuursmandaten bij de UEFA en bij Volkswagen.  

Meest gelezen