Kandidaat met Schild & Vrienden-link op lijst van Theo Francken in Lubbeek trekt zich terug

Nick Peeters zal dan toch geen kandidaat zijn voor de N-VA in Lubbeek, de gemeente van lijsttrekker Theo Francken. Peeters lag onder vuur omdat hij gelinkt wordt aan het radicaal-rechtse Schild & Vrienden. "De aanhoudende hetze werd hem en zijn familie teveel", schrijft Francken op Twitter.

Van Peeters waren na de "Pano"-reportage foto's opgedoken op activiteiten van Schild & Vrienden. Zelf zei hij dat hij tot vorig jaar banden had met de groep, maar dat zijn engagement sindsdien fel verminderd was. Hij wist naar eigen zeggen ook niet af van de chatgroepen met racistische en antisemitische berichten.

In tegenstelling tot enkele andere jong N-VA'ers moest Peeters niet vertrekken. Francken nam het op voor de student, onder meer in "De afspraak op vrijdag", en zei dat hij geen reden had om aan hem te twijfelen. Nu meldt de staatssecretaris dat Peeters toch niet op de lijst zal staan. "De aanhoudende hetze werd hem en zijn familie teveel."

"De Van Ranst's en andere bloedhonden mogen trots zijn met de scalp van deze jonge Vlaamsgezinde student/historicus", schrijft Francken ook, een verwijzing naar viroloog Marc Van Ranst. Die gaat op Twitter vaak in de clinch met Francken en andere N-VA'ers en had ook verschillende keren gepost over Peeters.

Van Ranst heeft ook al gereageerd op Twitter. "Bloedhond is iets waar ik excuses voor verwacht. Het lijstje wordt lang."

Meest gelezen