© Stefaan Van Hul

Kinderen te laat op school door overvolle schoolbussen in Haacht

De schoolbussen in Haacht en omgeving zitten overvol. Er blijven hier en daar zelfs kinderen staan die op een volgende bus moeten wachten. Daardoor komen sommigen van hen te laat op school. Dat zegt Machteld Soetemans van Groen in Kampenhout. Ze vraagt zich ook af waarom er nog altijd geen veilige fietsverbinding is tussen Kampenhout en Haacht.

"Het is een vertrouwd beeld voor mensen in de buurt van de Haachtsesteenweg in Kampenhout. Bushaltes waar heel veel kinderen staan te wachten. Die kunnen niet allemaal de bus op. Ze moeten dan wachten op een volgende bus of ouders worden gebeld om hen alsnog naar school te brengen", zegt Machteld Soetemans van Groen in Kampenhout.

Daardoor komen de kinderen te laat op school aan. Het gaat om bussen van De Lijn, zowel schoollijnen als reguliere lijnen. "Sommige ouders zetten hun kinderen zelfs opzettelijk met de auto aan een eerdere bushalte af om zeker te zijn dat ze plaats hebben op de bus. Dat is de wereld op zijn kop." 

De Lijn

Groen pleit ervoor dat De Lijn rekeninghoudt met de start van het schooljaar. En dat het - zeker de eerste weken - desnoods te veel bussen inlegt om goed te kunnen inschatten hoeveel kinderen er de bus naar school nemen. Misschien kunnen zij ook via de abonnementenverkoop nagaan hoeveel kinderen met de bus naar school gaan?

Veilige fietspaden

Bovendien vraagt Groen zich af hoe het komt dat er nog altijd geen veilige fietsverbinding is tussen Kampenhout en Haacht. Op het grondgebied van Boortmeerbeek en Haacht zijn er nog ettelijke kilometers waar het fietspad niet meer is dan een stippellijn die de rijweg van het fietspad onderscheidt. Zolang het niet veilig fietsen is naar school is het moeilijk om ouders te overtuigen om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen. 

Meest gelezen