AFP or licensors

"Lula blijft hoe dan ook een rol spelen achter de schermen, of hij nu in de gevangenis zit of niet"

De saga in Brazilië rond oud-president Lula blijft duren. Het mag dan nu wel zeker zijn dat hij geen presidentskandidaat meer is, maar zijn rol lijkt allesbehalve uitgespeeld. "Hij blijft hoe dan ook een rol spelen achter de schermen, of hij nu in de gevangenis zit of niet. Lula ís eigenlijk het gezicht van de partij", zegt correspondent Marjolein van de Water.

De presidentsverkiezingen zijn over and out voor oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. "Hij heeft het opgegeven, al had hij niet echt een andere keuze. Het electoraal hof heeft tien dagen geleden beslist dat hij niet mee mag doen, omdat hij in de gevangenis zit en de deadline om een nieuwe kandidaat te presenteren voor de arbeiderspartij was gisteren. Als ze dat niet gedaan hadden, hadden ze zonder kandidaat gezeten", legt correspondent Marjolein van de Water uit.

Is de rol van Lula dan helemaal uitgespeeld?

Toch geeft Lula nog niet helemaal op: "Hij heeft nu aanvaard dat hij geen kandidaat meer is, maar hij is niet gestopt met de strijd om zijn gevangenisstraf ongedaan te maken. Die loopt nog steeds." Sinds april zit Lula achter de tralies door een corruptieschandaal.

En, zo zegt van de Water, zijn rol is allesbehalve uitgespeeld. "Hij blijft hoe dan ook een rol spelen achter de schermen, of hij nu in de gevangenis zit of niet. Lula is eigenlijk de arbeiderspartij. Hij heeft de partij opgericht, hij is de man die de partij bij elkaar houdt, hij is het gezicht van de partij. Zijn leiderschap blijft essentieel, ook vanuit de gevangenis."

Waarom is hij zó populair?

In de gevangenis of niet, Lula is en blijft ontzettend populair onder de Brazilianen. Maar vanwaar komt die populariteit tich? "Het is een heimwee. Mensen verlangen terug naar de tijd dat Lula president was (tussen 2003 en 2011 red.). Het ging toen goed in Brazilië, er was veel werk, de economie ging goed, sociale programma's haalden mensen uit de armoede." 

"Nu is het land al jaren in een crisis, de werkloosheid is enorm toegenomen, de armoede is weer gestegen, de ongelijkheid neemt toe. Mensen zijn boos en wanhopig en verlangen echt terug naar de tijd dat het nog goed ging."

Maakt zijn opvolger kans?

De arbeiderspartij schuift nu de 35-jarige Fernando Haddad naar voren als presidentskandidaat. Maar maakt hij kans? "Haddad is vrij onbekend in Brazilië. In Sao Paulo is hij bekend omdat hij hier burgemeester geweest is. Hij maakt kans omdat hij echt gepresenteerd wordt als de man die door Lula gestuurd is om Lula's beleid uit te voeren."

"Die belofte dat de tijd terugkomt, moet Haddad nu gaan vertolken. Als hij dat goed doet, als hij zich goed weet te presenteren als dé man van Lula, dan heeft hij toch wel een reële kans om de tweede ronde te halen."

En hoe is het nog met zijn tegenstander, Jair Bolsonaro?

Hoe gaat het nog met een van de uitdagers, de uiterst rechtse politicus Jair Bolsonaro? Hij werd enkele dagen geleden op straat neergestoken terwijl hij campagne aan het voeren was. 

"Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Zijn toestand is momenteel stabiel, hij heeft al enkele operaties gehad. Maar zijn verwondingen waren wel zeer ernstig, zo ernstig dat hij niet meer op straat campagne kan voeren. Hij zit nu vooral op sociale media. En op straat nemen zijn zoons en zijn vicepresidentskandidaat zijn campagne over. Bolsonaro is nog steeds vastberaden om mee te doen én te winnen."

Meest gelezen