Videospeler inladen...

Poetin: "Verdachten novitsjok-aanval zijn Russische burgers"

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de twee verdachten in de aanslag met novitsjok zijn geïdentificeerd. "Het gaat om twee burgers, natuurlijk." Volgens de Britse premier zijn de twee Russische spionnen van de Russische militaire geheime dienst.

Russische burgers?

De Russische president geeft toe dat het om Russen gaat en dat zijn veiligheidsdiensten dus weten om wie het gaat. "We hebben ze gevonden." Het gaat volgens Poetin om burgers, dus niet om spionnen. "We hopen dat ze zelf naar voren zullen komen om hun verhaal te vertellen."

Metropolitan Police Service

Russische spionnen?

Vorige week al identificeerde de Britse politie twee verdachten in de zaak-Skripal. Het gaat om Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, volgens de Britse premier Theresa May zijn het twee officieren van de militaire inlichtingendiensten. Hoogstwaarscijnlijk gebruikte het tweetal valse namen. 

Volgens de politie kwam het duo op 2 maart van dit jaar aan op de Londense luchthaven Gatwick, met een vlucht uit Moskou. Ze verbleven eerst in een hotel in Londen. Een dag later gingen ze naar Salisbury, waar Skripal woonde. Op 4 maart, uren na de aanslag op Skripal, vlogen ze vanop Heathrow terug naar Moskou. Op beelden is te zien hoe de twee voor de aanslag eerst een verkenningsmissie uitvoerden.

In de hotelkamer in Londen waar de twee verbleven, zijn sporen van novitsjok gevonden. Novitsjok is een uiterst zeldzaam en erg gevaarlijk zenuwgif dat werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie. Het wordt bewaard in uiterst beveiligde militaire laboratoria.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen