Videospeler inladen...

Russische president Poetin wil vrede sluiten met Japan

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Japanse premier Shinzo Abe voorgesteld om tegen het einde van het jaar vrede te sluiten. Beide landen hebben al sinds de Tweede Wereldoorlog discussie over de Koerilen, een eilandengroep ten noordoosten van Japan. Die behoorden oorspronkelijk tot Japan, maar de Russen hebben de eilandengroep op het einde van de oorlog bezet. Sindsdien eist Japan een teruggave.

Beide landen hebben al sinds de Tweede Wereldoorlog een territoriumdispuut over de Koerilen. De Koerilen liggen tussen het Russische schiereiland Kamtsjatka en Hokkaido, het meest noordelijke van de Japanse eilanden. Rusland bezette bij het einde van de Tweede Wereldoorlog de volledige eilandengroep.

Japan eist de teruggave van de zuidelijke Koerilen. Het geschil is de reden waarom beide landen meer dan 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog geen vredesverdrag hebben.

"We proberen dit geschil nu al 70 jaar op te lossen", zo zei Poetin tijdens een economisch forum in Vladivostok, in het uiterste oosten van Rusland, aan de zijde van Abe. "Shinzo heeft gezegd: 'Laten we onze aanpak veranderen.' Wel, we gaan ervoor. We gaan proberen voor het einde van het jaar een onvoorwaardelijk akkoord te ondertekenen", zei Poetin.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen