Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Na de schandalen: Franciscus ontbiedt alle hooggeplaatste bisschoppen in Rome

Paus Franciscus roept alle voorzitters van alle bisschoppenconferenties over de hele wereld samen. Ze moeten zich in februari van volgend jaar buigen over de problematiek van de kindermisbruikschandalen én een weg vinden om misbruik door priesters te vermijden. Een vergadering in die vorm heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. 

Het is Franciscus menens. Na de kindermisbruikschandalen van de voorbije maanden (met dan vooral het grootschalige kindermisbruik in Pennsylvania, dat aan het licht bracht dat in de loop der jaren 1.000 kinderen werden misbruikt) zwol de kritiek op de Kerk weer aan. De crisis greep om zich heen in het Vaticaan. Franciscus bood al zijn excuses aan op zijn trip naar Ierland enkele weken geleden, nu is hij ongezien scherp: de voorzitters van de bisschoppenconferenties van over de hele wereld (in de meeste gevallen zijn dat de aartsbisschoppen) moeten naar Rome komen, van 21 tot 24 februari volgend jaar.

Het is nooit eerder gebeurd: alle voorzitters van álle conferenties samen, een vergadering in deze vorm heeft een paus nooit eerder samengeroepen. Niet te verwarren trouwens met een concilie, waar alle bisschoppen en nog andere gezagsdragers worden uitgenodigd. Een unicum, zodanig zelfs dat het Vaticaan op de vraag hoeveel voorzitters er in totaal zijn niet direct kon antwoorden. Maar ingewijden zeggen dat er al snel ruim 100 voorzitters zullen zijn.

Franciscus wil het tijdens die grote conferentie alleen maar hebben over de bescherming van minderjarigen, zegt Paloma García Ovejero van het persagentschap van het Vaticaan. Meer details zijn niet bekend, maar de boodschap is duidelijk. 

Franciscus spreekt morgen trouwens ook al op hoog niveau. Dan ziet hij de voorzitter, kardinaal DiNardo, en ondervoorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Een andere Amerikaanse kardinaal, O'Malley, zal er ook bij zijn. Hij staat heel dicht bij de paus en is het hoofd van Franciscus' adviescommissie voor misbruik binnen de Kerk. 

 

Meest gelezen