Henning Bode/laif

Smaak-DNA van 252 Belgische bieren blootgelegd: "Vaak dicht bij elkaar, maar 2 bieren zijn nooit hetzelfde"

Een onderzoeksteam van de KU Leuven heeft 252 Belgische bieren geanalyseerd op basis van wetenschappelijke technieken en tientallen aromacomponenten. Het resulteerde in een staalkaart die aangeeft dat het smaak-DNA van verschillende bieren dicht bij elkaar ligt. “Maar twee bieren zijn nooit exact hetzelfde. Er zit steeds een klein maar merkelijk verschil in de chemische componenten en in de smaakaroma’s”, zegt onderzoeker Verstrepen.

België, dat zijn wafels, chocolade en … bier. België, het bierland. Ons land staat dan ook wereldwijd bekend om zijn gigantisch bieraanbod. Maar hoe verschillend zijn die nu allemaal?

Professor Kevin Verstrepen en zijn collega onderzoeker Miguel Roncoroni, beiden van de KUL, hebben aan de hand van wetenschappelijke analyses en een blinde proeverij de smaken en aroma's van 252 klassieke en minder klassieke Belgische bieren gedetailleerd beschreven. Het resultaat is een staalkaart die aangeeft dat verschillende bieren qua smaak-DNA dicht bij elkaar liggen.

Beide onderzoekers gingen vijf jaar geleden van start met dit onderzoek "vanuit een frustratie - als wetenschappers en bierliefhebbers - over het gebrek aan echt goede data en cijfermateriaal om onze befaamde Belgische bieren te beschrijven". Van elk bier werden parameters als alcohol, kleur, bitterheid en meer dan 80 vluchtige aromacomponenten gemeten. Op elk van deze kenmerken werd een getal geplakt. De onderzoekers lieten elk bier ook nog eens blind proeven door een getraind vijftienkoppig panel.

Deze metingen lieten toe om elk bier in detail te beschrijven, met exacte waarden voor diverse smaken en aroma's. Per bier werden de resultaten samengevat en alle bieren werden op één kaart met elkaar vergeleken. Zo blijkt bv. een Duvel en een Kapittel blond qua DNA heel dicht bij elkaar te liggen. Ze zijn, bij manier van spreken elkaars dubbelganger. “Dat wil echter niet zeggen dat ze exact hetzelfde smaken”, zegt Verstrepen. “Bieren die in de staalkaart dicht bij elkaar liggen, kunnen een merkelijk smaakverschil vertonen. Ze liggen wel in dezelfde lijn.”.

Het resultaat van het onderzoek is gebundeld in het boek “Belgisch bier getest en geproefd”. De lijvige bierbijbel is uitgegeven bij Lannoo.

In het boek beschrijven de onderzoekers ook in het kort de geschiedenis van de brouwerijen en hun bieren en leggen ze uit hoe het aroma van bier tot stand komt. "Al deze info maakt het mogelijk om het aroma van bieren te begrijpen om de verschillende bieren systematisch te ontdekken en om beter te begrijpen wat je eigen persoonlijke voorkeuren zijn", aldus Verstrepen.

Meest gelezen