Stiptheidsacties zeeloodsen veroorzaken vertraging in haven van Antwerpen

Een 6-tal schepen voor de haven van Antwerpen heeft vanmorgen vertraging opgelopen door spontane stiptheidsacties van de zeeloodsen. Die zijn boos op Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) omdat die vorige week onder meer meer loon beloofde aan de rivierloodsen. De zeeloodsen eisen nu een gelijke behandeling. Gisteren was er al overleg tussen de minister en de zeeloodsen maar dat heeft niets opgeleverd.

"De actiebereidheid bij de zeeloodsen is erg groot", vertelt Gerda De Norre van de liberale vakbond VSOA. Ze zijn niet te spreken over het akkoord over betere arbeidsvoorwaarden, dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vorige week sloot met de beroepsvereniging van rivierloodsen. 

De zeeloodsen, die schepen vanop zee naar de haven of vanuit de haven naar de Westerschelde moeten begeleiden, worden namelijk niet vertegenwoordigd door de beroepsvereniging. Door het akkoord vrezen ze dat er een ongelijkheid zal onstaan tussen de twee beroepsgroepen.

Vanochtend ondervond al een zestal schepen voor de haven van Antwerpen hinder van de acties van de zeeloodsen. Het gaat niet om een staking, alles wordt stipt volgens het boekje gedaan, zoals het opnemen van de maximale rusttijd bijvoorbeeld. Het overleg tussen de minister en de zeeloodsen heeft tot nu niets opgeleverd.  

Meest gelezen