Videospeler inladen...

Belgische studente beschuldigd van terrorisme in Nicaragua

De Belgische Amaya Eva Coppens is opgepakt in Nicaragua, waar ze protestacties leidt tegen het beleid van president Daniel Ortega. Momenteel zit ze in de gevangenis. Haar vader is bang dat ze gefolterd zal worden en probeert via aandacht in de media een rechtvaardige behandeling af te dwingen. 

Amaya Eva Coppens is een studente geneeskunde in Nicaragua. Maandagavond werd ze opgepakt door de politie. Ze wordt beschuldigd van terroristische activiteiten, brandstichting en geweld. Coppens werd geboren in België en heeft een dubbele nationaliteit. Haar vader is Belg, haar moeder is van Nicaragua.

De studente is één van de leiders van "Movimiento Estudiantil 19 de Abril", één van de bewegingen die al maanden protesteren tegen het beleid van president Daniel Ortega. Bij die protesten vielen al honderden doden. De overheid schoot meermaals met scherp op de betogers. De VN-mensenrechtenraad veroordeelde die daden in een kritisch rapport eind augustus.

In Nicaragua zelf wordt uitgebreid bericht over haar arrestatie. Coppens zou al maanden ondergedoken leven en regelmatig van gsm-nummer veranderen. Paramilitaire troepen konden haar uiteindelijk toch lokaliseren en ze werd aangehouden. Haar vader probeert nu via onder meer de Belgische media druk op de ketel te houden. Hij vreest dat zijn dochter in de gevangenis gefolterd zal worden.

Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de zaak en volgt op. "Amaya is Belgische, maar heeft ook de nationaliteit van het land waar ze nu opgepakt is. Dat betekent dat we niet actief kunnen tussenkomen.  Nicaragua is een souvereine staat en zij is officieel inwoner van het land. Maar uiteraard verzamelen we informatie en volgen we mee op."

Meest gelezen