Videospeler inladen...

Verhofstadt: "Geen Oost-Europees blok achter Hongarije"

Bij de stemming over Hongarije in het Europees Parlement is gebleken dat Viktor Orbán niet kon rekenen op veel solidariteit van de andere Oost-Europese landen. Dat zegt de liberale fractieleider Guy Verhofstadt in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Dat de strafprocedure tegen Hongarije in werking is gesteld, verbaast Verhofstadt niet. "De realiteit is dat er al jaren problemen zijn met mijnheer Orbán, die op een heel autoritaire manier te werk gaat, die ngo's verbiedt, die een wereldberoemde universiteit sluit en die de media naar zijn hand zet. Er zijn nog nauwelijks vrije media in Hongarije, die worden allemaal gecontroleerd door Viktor Orbán."

Door de stemming in het parlement komt het "probleem" Hongarije nu voor de eerste keer op de agenda van de Europese regeringsleiders en staatshoofden. "In de komende maanden zal de Europese Raad aanbevelingen formuleren aan Hongarije, zeggen: deze wet kan niet, hier is de rechtstaat geschonden, het verbieden van ngo's en bepaalde religies is niet toegelaten", zegt Verhostadt. "Pas als Hongarije daar niet positief op reageert, wordt het punt opnieuw op de agenda gezet om te kijken welke sancties er getroffen moeten worden."

De meeste Poolse leden van het parlement hebben met ons meegestemd

Het is niet zo dat de Oost-Europese landen zich achter Hongarije scharen, zegt Verhofstadt. "De Tsjechen, de Roemenen en de Bulgaren hebben allemaal meegestemd met ons. De regerende partij in Polen heeft Orbán gesteund, maar de meerderheid van de Poolse leden in het parlement hebben meegestemd. Het is totaal fout om te denken: in Oost-Europa denkt men zo en in West-Europa anders. De meeste Oost-Europese parlementsleden zijn van exact dezelfde mening: die vinden dat de autoritaire wending die Hongarije genomen heeft zo dringend mogelijk gestopt moet worden."

Belangrijke stemming

Ook voormalig Europees Commissaris Karel De Gucht is in "De afspraak" aangenaam verrast dat de Oost-Europese landen mee tegen Hongarije hebben gestemd. "De democratieën in Oost-Europa zijn minder diep geworteld  en daarom is het juist belangrijk dat die Oost-Europese landen dat ook afkeuren".

De Gucht vindt de stemming in het Europees Parlement belangrijk omdat een grote meerderheid van het parlement officieel stelling neemt tegen een lidstaat. "Dat is iets wat je niet zo gemakkelijk doet. Was dat niet gelukt, dan zou het een zwarte dag geweest zijn voor het parlement."

Het gaat om veel meer dan wraak voor de Hongaarse migratiepolitiek

De Hongaarse stelling dat de stemming een wraak is voor de migratiepolitiek van het land, verwerpt De Gucht. "Dat is te eenvoudig, het gaat ook over het aan banden leggen van de pers, het tussenkomen in de rechtsspraak, het bannen van ngo's. Het is veel breder dan dat."

"Het belangrijkste is dat Europa zegt: dit nemen we niet, dat een land dat zich op die manier gedraagt op een evenwaardige manier meespeelt. Dat is de boodschap die daar van uitgaat." Volgens De Gucht komt er binnenkort een veel heftigere discussie aan als een aantal landen financiële gevolgen zullen willen verbinden aan dergelijk gedrag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen