Videospeler inladen...

Vier leden van Schild & Vrienden worden uit Vlaamse Jeugdraad gezet

De Vlaamse Jeugdraad heeft vier leden van de radicaal-rechtse groep Schild & Vrienden uit de organisatie gezet. Na de "Pano"-reportage vorige week was een procedure opgestart en vanavond is beslist om hen te ontslaan. 

In de reportage van "Pano" kwam aan bod dat Schild & Vrienden door te infiltreren in organisaties invloed wil uitoefenen, een zogenoemde "lange mars door de instellingen". Ze waren er onder meer in geslaagd om vier leden te laten verkiezen in de Vlaamse Jeugdraad, een officieel adviesorgaan van de Vlaamse regering voor alles wat kinderen, jongeren en hun organisaties betreft.

Na de uitzending startte de Jeugdraad een procedure op tegen de leden van Schild & Vrienden. Die heeft nu dus geleid tot hun ontslag. "Op basis van vastgestelde feiten en deze gesprekken kwam de adviesraad tot het besluit om alle vier de jongerenadviseurs te ontslaan", zo staat in een persbericht dat de Vlaamse Jeugdraad vanavond heeft verspreid.

"Niet alleen hebben ze onze organisatie ernstige schade berokkend, er is ook een grote vertrouwensbeuk tussen hen en onze organisatie. In welke mate elk van deze vier betrokken waren bij Schild & Vrienden en of zich al dan niet schuldig hebben gemaakt aan racistische en discriminerende uitspraken, daarvoor plaatsen wij ons vertrouwen in het gerecht."

Meest gelezen