Videospeler inladen...

Vranckx over de slag om Hajin: "IS is nog niet verslagen, wel uiteengeslagen"

IS staat op het punt zijn laatste territorium in Syrië te verliezen aan de SDF-coalitie. Hoe zwaar is die klap voor de terreurgroep? 

expert
Rudi Vranckx
Journalist bij VRT NWS, gespecialiseerd in conflictjournalistiek. | Voor meer van Rudi Vranckx, klik hier.

Officieel heeft de Koerdisch-Arabisch-Amerikaanse SDF-coalitie gisteren het startschot gegeven van de laatste strijd tegen IS en zijn zogenoemde kalifaat. Die laatste slag zal zich afspelen in Hajin, in het oosten van Syrië, in hetzelfde grensgebied met Irak waar IS en Al Qaeda in Irak hun wortels hebben.

 De zwaarste klap heeft IS echter vorig jaar al gekregen, met het verlies van zijn "hoofdsteden" Raqqa (in Syrië) en Mosul (Irak). Vandaag controleert IS nog maar 1% van het grondgebied dat ooit het "kalifaat" vormde. Op die morzel grond hebben de kopstukken zich teruggetrokken samen met de meest geharde strijders, die intussen ervaring hebben opgedaan in de verwoestende veldslagen om Mosul en Raqqa.

Net daarom belooft het een hevige strijd te worden. De SDF-coalitie rekent op een twee- à drietal maanden. IS heeft zich voorbereid op de intussen bekende manier: door boobytraps aan te leggen, tunnels te graven en cash en wapens te verstoppen in het woestijngebied rond het stadje Hajin. En door snipers op te stellen die moeten verhinderen dat de 60.000 inwoners de benen nemen. Zij moeten dienen als menselijk schild.

Nieuwe fronten

In Hajin hoopt men de kopstukken van IS te treffen, al koestert de SDF weinig hoop dat "kalief" Al-Baghdadi zich nog in Hajin zou bevinden.

Maar of IS na deze slag ook verslagen zal zijn? Hoe zwaar 2017 ook aangekomen is, de terreurorganisatie toont zich nog steeds bijzonder strijdvaardig. Terwijl het geen territorium meer controleert in Irak, gaat in drie provincies het aantal IS-aanslagen toch weer in stijgende lijn. 

Eerder dan verslagen is IS dus uiteengeslagen. Verspreid. Er heeft zich een nieuwe kern gevormd in Libië en de strijd wordt opgevoerd in Afghanistan en Jemen. Ook op het internet blijven de ideologie en de propaganda van de gewapende jihadisten voort woekeren.

Wellicht zal het "kalifaat" zoals we dat gekend hebben dus op heel korte tijd verdwijnen, maar de strijd tegen IS is nog niet gestreden.

Meest gelezen