Wat staat er op het spel in Gistel?

Het belooft op 14 oktober een tweestrijd te worden tussen huidig burgemeester Bart Halewyck (CD&V) en oud-burgemeester Roland Defreyne (Open VLD). Defreyne was burgemeester van 1994 tot 2006 en doet een allerlaatste keer een gooi naar de sjerp. Geen eenvoudige opdracht, want Halewyck zit intussen ook al twaalf jaar in het zadel. Beiden hebben hun eigen stijl en achterban. Veel zal dus afhangen van de coalitie die zal gevormd worden.

Het wordt uitkijken naar de vernieuwing van de sporthal in Gistel. De tweede fase van de renovatie van de sportzaal en de foyer van cultureel centrum Zomerloos werd deze legislatuur afgevoerd wegens te duur. De plannen zijn uitgesteld naar de volgende legislatuur. De nieuwe ploeg weet dus meteen wat te doen straks. Het is ook wachten op de heropening van het zwembad. De renovatiewerken aan het zwembad zijn eind vorig jaar gestart, maar duren langer dan verwacht. Het zwembad blijft dus gesloten en dat vinden veel inwoners vervelend.

In deelgemeente Snaaskerke werd een afgescheiden fietspad aangelegd, maar de inwoners klaagden dat de werken te lang hebben aansleepten en dat het drinkwater bruin kleurde. Het is er nu uitkijken naar de dorpskernvernieuwing. Het dossier liep een jaar vertraging op, omdat na boringen bleek dat er heel wat turf aanwezig is. Hierdoor liep het prijskaartje op en moest er opnieuw onderhandeld worden met Infrax en de hogere overheden. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en de nutsvoorzieningen worden ondergronds gebracht. Ook het wegdek en de voetpaden worden opnieuw aangelegd. Bewoners vroegen meer parkeerplaatsen in het dorpscentrum, maar die komen er niet. De parkeerplaatsen die er zijn, zullen na de heraanleg wel efficiënter gebruikt kunnen worden volgens het bestuur.

Het paradepaardje van het huidige bestuur is de opening van het nieuwe jeugdcentrum vlakbij het zwembad, de sporthal en het speelplein. Het idee bestond al veertig jaar, maar nu werd het dus gerealiseerd. Vier Gistelse jeugdbewegingen - Chiro, scouts 't Rakkersnest, scouts Gisco Regenboog en VKSJ - nemen er hun intrek.

Overlopers

CD&VSP.A en N-VA vormen nu de meerderheid met respectievelijk 8, 2 en 3 zetels. Open VLD vult de oppositiebanken met zeven raadsleden. Tijdens de legislatuur was er wat verloop. Schepen Erwin De Clercq voelde zich niet meer gewaardeerd bij N-VA en stapte over naar CD&V. Karine Declerck verliet SP.A om als onafhankelijk raadslid te zetelen. Het wordt uitkijken naar de burgemeestersstrijd, die zich herhaalt. In 2006 werd Bart Halewyck onverwacht burgemeester, nadat N-VA in zee ging met CD&V in plaats van met Open VLD van uittredend burgemeester Roland Defreyne. Die laatste haalde nochtans de meeste voorkeursstemmen. Ook in 2012 was Defreyne de populairste politicus, maar moest hij toch naar de oppositiebanken. Defreyne doet straks een allerlaatste gooi naar de burgemeesterssjerp. Na twaalf jaar oppositie wil hij zijn partij vooral weer in de meerderheid krijgen. Dus misschien is Defreyne straks ook wel tevreden met een schepenpost. Bij N-VA wordt schepen Gilbert Beirens als kopman vervangen door Wim Aernoudt. Schepen Michel Vincke blijft lijsttrekker voor SP.A. Groen hoopt met de jonge Kimberly Maenhoudt (27) een eerste zetel te behalen.

Meest gelezen