Wat staat er op het spel in Hoegaarden?

In het Hagelandse bierdorp zullen de verkiezingen weinig spektakel brengen. De volledige meerderheid bestaat uit CD&V, die met huidig burgemeester Jean-Pierre Taverniers een ervaren lijsttrekker heeft. De kans is dus bijzonder reëel dat hij er een vervolg aan breit. De grote vraag is wie er de christen-democraten het vuur aan de schenen kan leggen?

Wie Hoegaarden zegt, denkt in de eerste plaats aan het gesmaakte witbier. De brouwerij maakt al tientallen jaar onlosmakelijk deel uit van het kleine dorpje in het zuiden van het Hageland. Maar diezelfde brouwerij zorgt ook voor wat discussie binnen de gemeenteraad. De meerderheid gaf een positief advies voor een uitbreiding van de bierproductie van de Kluis. Maar volgens de oppositie wordt er weinig rekening gehouden met factoren zoals leefmilieu en verkeersveiligheid.

De verkeersveiligheid in het centrum van Hoegaarden en de deelgemeenten speelt ook onder de Hoegaardiers. Een doordacht mobiliteitsplan dringt zich op. Vooral de rol van de zachte weggebruiker daarin zal belangrijk zijn. Zo nemen auto’s vaak het voet/fietspad in om even te parkeren. Daarnaast is er in verschillende dorpskernen een zone 30. Om die te handhaven, zijn er snelheidsremmende maatregelen nodig, hoewel de meerderheid deze zones al in vraag heeft gesteld.

De gemeente nam ook de gewestweg N221 over. Het gaat om het traject tussen de brug van de E40 tot aan de N29. Het omvat Klein Overlaar, de Tiensestraat, de Ernest Ourystraat en Alternaken. Nu kan de gemeente het fietspad langs Altenaken herstellen.

Het is ook uitkijken hoe de fusieclub SC-Hoegaarden zijn 22 jeugdploegen kan laten spelen op 1 veld. Het oude veld van SC Outgaarden is in erfpacht gegeven. Zal het nieuwe bestuur helpen zoeken naar een oplossing?

Wie doet het met wie?

CD&V heeft het in Hoegaarden al jaren voor het zeggen en ze hoeven daarvoor niet eens een coalitie te sluiten. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers was bij de vorige verkiezingen alvast bijzonder populair, met maar liefst 1147 naamstemmen. Kan de tweede partij, Open VLD, een aantal zetels afsnoepen? Of breekt de N-VA, met boegbeeld Liselore Fuchs, dan toch door in Hoegaarden? Het staat vast dat CD&V al fors moet verliezen alvorens een coalitie deze partij buitenspel kan zetten.

Meest gelezen