Wat staat er op het spel in Jabbeke?

Jabbeke is een rijke gemeente, met een bloeiend verenigingsleven en een stevig aanbod aan sport, jeugd en cultuur. In de rand is er wel kritiek: de oppositie zegt dat het gemeentebestuur vooral investeert in dure bakstenen, maar te weinig de lijnen uitzet. Het wonen voor jongere gezinnen krijgt nu wel een forse impuls, met de komst van zo’n 500 nieuwe woningen. Vooral afgelopen jaar maakten veel inwoners zich zorgen over het toenemend aantal transmigranten op en rond de snelwegparking.

De voorbije legislatuur werd ingezet op wonen in de dorpskern. In het centrum komt er een wooninbreidingsgebied met 80 wooneenheden, in een groene omgeving. Meer vragen zijn er rond het neerpoten van 400 woningen aan de grens met deelgemeente Varsenare. De vrees is dat Varsenare zo nog meer de voorstad van Brugge zal worden en dat de verkeersdruk zal toenemen langs de Legeweg en de Gistelse Steenweg. Overleg met Brugge over de invalswegen was er tot nu toe niet.

Het centrum van deelgemeente Snellegem mag uitkijken naar een forse opwaardering. De dorpskernvernieuwing situeert zich in de omgeving van de geklasseerde monumenten Oosthof en Romaanse kerk en ook andere gebouwen zijn opgenomen in de inventaris van het Onroerend Erfgoed.

Topinfrastructuur

De gemeentelijke infrastructuur van Jabbeke is bijzonder goed in vergelijking met andere gemeenten. Op het einde van deze legislatuur is er de renovatie van het Vrije Tijdscentrum Varsenare. En KSV Jabbeke, de grootste sportvereniging van de gemeente, krijgt een infrastructuur om u tegen te zeggen. Kostprijs: 1,4 miljoen euro.

Jabbeke investeert in vastgoed en stelt dat ter beschikking van het verenigingsleven, maar tegelijkertijd bespaart de gemeente vooral op personeel. Het is voor de oppositie niet altijd duidelijk waar de meerderheid met het jeugd-, sport en cultuurbeleid naartoe wil. Ook het informatiebeleid is een werkpunt. De gemeentelijke website en het eigen infoblad worden al jaren verwaarloosd.

Transmigranten

Jabbeke kwam de voorbije maanden geregeld in de actualiteit met de snelwegparking. Transmigranten proberen daar in vrachtwagens naar Groot-Brittannië te klimmen. De transmigranten wagen 's nachts hun kans en lopen overdag ook in het dorp van Jabbeke rond. Eind augustus kwam het tot een schietpartij onder een groep transmigranten, twee mannen raakten gewond. Daarop besliste burgemeester Vanhessche om de snelwegparking 's nachts af te sluiten voor drie maanden. Hij en zijn partijgenoot Hendrik Bogaert gaven aan dat ze 't probleem zelf wel moesten proberen oplossen, omdat de federale regering te weinig doet. Een goeie week later kondigden Staatssecretaris Theo Francken en minister Jan Jambon aan dat er een groot actieplan tegen mensensmokkel komt, met meer controles op de snelwegparkings als een van de maatregelen. "Ik ben tevreden dat er eindelijk actie komt, het zal geen toeval zijn dat het plan er nu komt, nadat ik de parking liet sluiten omdat hij niet meer veilig was", reageerde burgemeester Vanhessche.

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen behield CD&V de absolute meerderheid: 15 op 23 zetels. De vrees voor N-VA bracht hen toen tot een voorakkoord met SP.A, waardoor Paul Vanden Bussche (SP.A) na de verkiezingen beloond werd met het mandaat van gemeenteraadsvoorzitter. Daardoor verloor de oppositie wel één van zijn twee zwaargewichten: Geert Orbie van N-VA stond er vaak alleen voor aan oppositiekant.

Ook nu is de vraag of de oppositie de absolute meerderheid kan doorbreken. Open VLD komt niet meer op. SP.A zoekt nieuwe, krachtige figuren. Het wordt weer uitkijken naar wat N-VA gaat doen, die voor het eerst met een volledige lijst opkomt. De verwachting is dat CD&V weer veel stemmen zal halen. Burgemeester Daniël Vanhessche, een herboren Hendrik Bogaert en de informele burgemeester Frank Casteleyn zijn stemmenkanonnen én hopen alle drie uit te blinken met een flink pak voorkeursstemmen.

Meest gelezen