Wat staat er op het spel in Kortemark?

In Kortemark is één en ander bewogen de afgelopen legislatuur. Enkele grote bedrijven zijn vertrokken of afgeslankt. Een job vinden in de eigen gemeente is daardoor minder evident geworden. Maar er zijn ook nieuwe projecten opgestart of afgewerkt. Met Blijvelde heeft Kortemark er een modern woonzorgcentrum bij. En de voormalige terreinen van brouwerij De Arend in het centrum van Kortemark worden een nieuw en levendig binnengebied. “Prestigeprojecten” volgens de tegenstanders. “Nieuw leven in de gemeente” zegt het bestuur.

Kortemark investeerde de voorbije legislatuur ruim 25 miljoen euro. Dat is veel voor een gemeente met zo’n 12.000 inwoners. Zeker omdat ze nog altijd een grote schuldenlast torst. De gemeentelijke belastingen werden in 2013 dan ook fors verhoogd.

Realisaties

Burgemeester Toon Vancoillie is vooral trots op het nieuwe woonzorgcentrum. Van twee oude rusthuizen is er één nieuw gemaakt, met 170 bedden. Serviceflats en een dienstencentrum maken het plaatje compleet. De herinrichting van de brouwerijsite in hartje Kortemark moet over een goed jaar helemaal af zijn. De gebouwen stonden sinds 2003 leeg. Ze werden afgebroken en maken plaats voor een nieuwe  bibliotheek, winkels en woningen. "Als je een oppervlakte van 1 hectare in het centrum op die manier nieuw leven kan inblazen, dan biedt dat een blijvende meerwaarde", zegt de burgemeester. Er komt dus letterlijk leven in de brouwerij.

Wegen, veiligheid, fietspaden 

In welke stad of gemeente is het geen pijnpunt? Slecht onderhouden fietspaden, wegen die lijden onder zwaar vervoer, schoolomgevingen die veiliger kunnen: ook in Kortemark zijn dat de grootste bezorgdheden bij de inwoners. Met zeven buurgemeenten is een plan uitgewerkt om vrachtwagens uit het centrum te houden. Dat veroorzaakt dan weer schade aan de wegen waar ze dan wel door mogen, zoals de Steenstraat.

Tevredenheid is er dan weer over het nieuwe containerpark. Er kwamen ook heel wat nieuwe betaalbare woningen bij, onder meer voor jonge gezinnen. En industrieterreinen zoals Zuiderpark en Voshoek zijn uitverkocht. Dus dat moet zorgen voor weer meer werk in eigen streek.

Wie doet het met wie?

Het huidige bestuur heeft een comfortabele meerderheid van 17 op 23 zetels. Open VLD (9) trekt opnieuw met burgemeester Toon Vancoillie als lijsttrekker naar de verkiezingen. CD&V (8) hoopt dat boegbeeld Karolien Damman de eerste vrouwelijke burgemeester van Kortemark kan worden.

Bij de oppositie stapt SP.A (2) onder de naam Content naar de kiezer. Gemeenteraadslid Tim Deweerdt wordt lijsttrekker. N-VA kiest voor Mark Pollentier, die al 33 jaar actief is in de gemeentepolitiek. Buitenbeentje Rita Tyvaert, die in 2012 op haar eentje ruim 11 % van de stemmen haalde, heeft dit keer meer kandidaten staan op haar lijst Eerlijk&Bezorgd. De ex-OCMW-voorzitster ligt zwaar in de clinch met de burgemeester, die een klacht tegen haar indiende wegens laster en eerroof. Wie had het daar over leven in de brouwerij?

Meest gelezen