Wat staat er op het spel in Langemark-Poelkapelle?

Het gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Alain Wyffels (CD&V) zette tijdens de afgelopen legislatuur een aantal grote projecten in de steigers, waaronder de dorpskernvernieuwing van Langemark, de bouw van een buitenschoolse kinderopvang in de kerk van Poelkapelle en de aanbouw van het gemeentehuis. Na 17 jaar burgemeesterschap gaat Wyffels opnieuw voor de sjerp om deze projecten verder uit te voeren. Maar Langemark-Poelkapelle gaat na deze zomer toch het collectieve geheugen in als “de gemeente waar een schepen uit de kleren ging tijdens een seksfeestje in een zomerbar”. Foto’s van het privé-feest werden gelekt naar de pers.

Over de dorpskernvernieuwing van Langemark, het grootste en duurste project ooit voor de gemeente, wordt al meer dan 30 jaar gepraat, maar tijdens deze legislatuur zijn de werken eindelijk gestart. Al liep dat niet van een leien dakje. Eén inwoonster dreigde roet in het eten te gooien en startte een gerechtelijke procedure tegen het project, maar het gemeentebestuur denkt die te kunnen winnen en startte toch al met de uitvoering van de werken.

Een ander meer omstreden project is de aanbouw bij het gemeentehuis. Gemeente en OCMW willen de dienstverlening samenbrengen in een centraal gemeenschappelijk onthaalgedeelte. Het ontwerp voorziet een nieuwe vleugel vlak naast het bestaande gemeentehuis. Het oude en het nieuwe gebouw moeten een nieuw geheel vormen dat zowel voor de bezoekers als voor het personeel comfortabel in gebruik is. Oppositiepartijen N-VA en SP.A zijn tegen het project: ze vinden dat de aanbouw het uitzicht van het huidig kasteelgebouw verpest.

N-VA is ook een hevige tegenstander van de geplande buitenschoolse kinderopvang en consultatiebureau van Kind en Gezin, naast de liturgische ruimte in de kerk van Poelkapelle. De partij vindt het project te duur, omslachtig en onveilig. Ze vindt een nieuwbouw efficiënter en goedkoper.

Zwaar verkeer

Oppositiepartij SP.A hield de afgelopen jaren op eigen initiatief tellingen van het zwaar verkeer in de dorpskernen en voerde hiertegen ook actie. De partij wil een verbod op doorgaand zwaar verkeer in de dorpskernen, maar voor het gemeentebestuur is dat geen optie, omdat de bedrijven bereikbaar moeten zijn en ook de landbouwvoertuigen moeten door kunnen. De meerderheid wil wel een aantal kruispunten aanpakken. 

Na de rioleringswerken in de dorpskern van Bikschote is het afwachten hoe lang de werken aan de Houthulstseweg nog zullen duren. Door fouten tijdens de werken en conflicten met aannemers duren deze werken al veel langer dan verwacht.

Naaktfoto's

Vlak voor de verkiezingen belandde schepen Frank Gheeraert (Open VLD) in het oog van de storm nadat hij gechanteerd werd met naaktfoto's van hemzelf, zijn vrouw en vrienden tijdens een privé-feest in zomerbar La Brasa in Langemark. De foto’s werden gemaakt vanuit een maïsveld naast de zomerbar. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en de schepen diende een klacht in voor voyeurisme, aanranding van de eerbaarheid en schending van de privacy. De ex-zakenpartner van de uitbater van La Brasa liet de foto’s maken, een ruzie tussen de voormalige zakenpartners over een vergunningskwestie ligt aan de basis van de chantage. Een aantal gebouwen van La Brasa zou moeten afgebroken worden, maar die procedure loopt nog. Gheeraert ontkent dat hij als schepen van Ruimtelijke Ordening aan belangenvermenging of vriendjespolitiek zou gedaan hebben. Ondanks de heisa blijft hij aan als schepen. Ook zijn plaats als lijstduwer van het kartel TOPE 8920 blijft onveranderd.

Wie doet het met wie?

CD&V (10 zetels) vormde deze legislatuur een meerderheid met Open VLD (2 zetels). Open VLD gaat nu een kartel aan met onafhankelijken en PROO! (1 zetel) onder de naam TOPE 8920. Poelkapellenaar Laurent Hoornaert wordt lijsttrekker. Hij is kabinetschef van burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dominique Cool neemt N-VA (4 zetels) op sleeptouw, Jean-Marie Callewaert is lijsttrekker van het nieuwe SP.A Dynamisch (2 zetels).

Meest gelezen