Wat staat er op het spel in Meulebeke?

In Meulebeke wil CD&V-burgemeester Dirk Verwilst nog sterker voor de dag komen door in kartel te gaan met Vrij (Open VLD en onafhankelijken). Na de verkiezingen wil hij het liefst met de nieuwe kartellijst Lijst van de Burgemeester alleen doorgaan. Maar het wordt afwachten wat het gemotiveerde N-VA doet. Daarnaast zijn er nog SP.A en de nieuwe politieke groep ZorgSaam.

Meerderheidspartij CD&V van burgemeester Dirk Verwilst telt vandaag 13 van de 21 zetels. In 2012 kwam N-VA voor de eerste keer op in Meulebeke en behaalde meteen 4 zetels. Grote verliezer was Vrij die van 8 op 3 zetels terugviel. SP.A bleef op één zetel steken.

Nog opvallend was dat niet toenmalig CD&V-lijsttrekker Luc Vullers maar wel ondernemer Dirk Verwilst er met de voorkeurstemmen met kop en schouders bovenuit stak (bijna 1.000 stemmen meer) en de eed als burgemeester mocht afleggen.

Op de centen letten …

De nieuwe bestuursploeg had het niet gemakkelijk: na zware investeringen tijdens de voorbije legislaturen moest de knip op de beurs. De schuld per inwoner was hoog en hing voortdurend als een zwaard van Damocles boven het bestuur. Er werd in het medewerkersbestand van de gemeente gesnoeid en er wordt intussen efficiënter gewerkt. Met minder middelen wordt op vandaag meer gerealiseerd. Een betere dienstverlening staat voorop.

… maar ook investeren

Er werd geld gestopt in een nieuw circulatieplan en in riolerings- en wegenwerken. Ook de renovatie van Ter Borcht werd aangepakt. Meulebeke probeert verder het ondernemerschap te ondersteunen. Door aanhoudend burenprotest duurde het wel even, maar samen met de WVI werd het nieuwe bedrijventerrein De Haandeput gerealiseerd.

Toekomst

De enthousiaste bestuursploeg heeft wel nog enkele hete ijzers in het vuur liggen. Zo wil men de komende jaren verder werk maken van de vernieuwing van het centrum van Meulebeke. Daarnaast is ook de toekomst van het zwembad Ter Borcht een meer dan heikel punt. Het voldoet niet langer aan de noden, zodat naar een oplossing moet worden uitgekeken.

De juiste zet?

Burgemeester Verwilst wacht de uitslag van de verkiezingen niet af en komt met een kartellijst op de proppen: Lijst van de Burgemeester, CD&V, Vrij (Open VLD) en enkele onafhankelijken. Een meesterlijke zet of een gok? Niet bij iedereen - ook niet in eigen CD&V-rangen - wordt het kartel op gejuich onthaald.

Benieuwd ook waar de grootste oppositiepartij N-VA met Benedikt Van Staen landt. En dan is er nog het nieuwe project van Rik Priem: ZorgSaam, een politieke groepering met mensen van diverse strekkingen, ondermeer van SP.A. De SP.A als zodanig komt niet meer op.

Meest gelezen