Wat staat er op het spel in Moorslede?

De gemeenteraadsverkiezingen in Moorslede worden sowieso boeiend, want voor het eerst komen vijf partijen op in het Lievensdorp. Het waren er nooit eerder zoveel. N-VA verlaat het kartel Visie en komt met een aparte lijst. STERK is een nieuwe partij, met enkele raadsleden van de huidige oppositiepartij Groep a in. Het politieke landschap in Moorslede is dus hertekend, wat het moeilijk maakt om voorspellingen te doen over de mogelijke uitslag van de verkiezingen.

Burgemeester Ward Vergote van Visie steekt zijn ambities niet weg: hij gaat voluit voor een tweede ambtstermijn. Of dat weer in een coalitie met PRO zal kunnen is nog maar de vraag. Dat zal onder meer afhangen van het aantal zetels dat Visie nog kan halen. N-VA verlaat het kartel Visie en komt apart op. De partij van de burgemeester blijft wel de naam “Visie” behouden en bestaat nu uit leden van Open Vld en onafhankelijken.

Wie doet het met wie?

Eerste schepen Ward Gillis legde tijdens deze legislatuur een mooi parcours af en wordt weer lijsttrekker van PRO. N-VA kiest met Filiep Terryn voor een nieuwkomer als lijsttrekker. De nieuwe partij STERK straalt ambitie uit en vooral dan lijsttrekker Sherley Beernaert. Vier gemeenteraadsleden verlieten de oppositiepartij Groep a om de nieuwe partij STERK op te richten. STERK is niet partijgebonden. Sigrid Verhaeghe is de lijsttrekker van Groep a dat nationaal aanleunt bij CD&V.

Verhouding tussen Moorslede en Dadizele

Zoveel jaren na de gemeentefusies van 1977 ligt de verhouding tussen Moorslede en Dadizele nog altijd gevoelig. Moorslede bestaat uit drie deelgemeenten: Slypskapelle, Dadizele en Moorslede. Het aantal kiezers is in verhouding 10, 30 en 60 procent van het totaal aantal kiezers. Tijdens de vorige legislatuur waren er veel schepenen van Dadizele in het bestuur, van het huidig schepencollege wonen de meesten in Moorslede. En dat leverde de voorbije jaren wel eens de kritiek op van inwoners van Dadizele dat het bestuur alleen in hoofdgemeente Moorslede investeert.

Realisaties

De belangrijkste realisatie van de afgelopen jaren is het nieuwe zwembad De Amfoor. Burgemeester Vergote zocht en vond daarvoor ook geld bij de buurgemeenten Zonnebeke, Staden en Langemark-Poelkapelle. Want een nieuw zwembad was voor Moorslede te duur om alleen te kunnen betalen. Verder is de dorpskern van Moorslede heraangelegd. Het was een grondige vernieuwing met een heel nieuw marktplein met fonteinen en groen en ook een gewijzigde verkeerssituatie. Er werd ook een nieuw recyclagepark gerealiseerd in Moorslede.

Meest gelezen