Wat staat er op het spel in Oudenburg?

Wat na Ignace Dereeper (CD&V)? Dat is dé vraag in Oudenburg. Dereeper gaf in juni na 30 jaar burgemeesterschap de fakkel door aan Peter Velle. Het was een bewuste keuze van CD&V om de opvolger van Ignace Dereeper een inloopperiode te gunnen nog voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar omdat Dereeper van het politieke toneel is verdwenen, ruiken ook de anderen hun kans. Vooral Anthony Dumarey (Open VLD) wil zich na jaren oppositie voeren eindelijk in de meerderheid nestelen. En dan het liefst als de nieuwe burgemeester.

“Oef”, klonk het in augustus. De Westkerksestraat, de belangrijke doortocht van Westkerke naar Oudenburg centrum, was eindelijk weer open. Na meer dan twee jaar wegenwerken. Er werd een nieuw pompstation voor Aquafin geplaatst om het afvalwater vanuit Westkerke en delen van het centrum van Oudenburg naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Oostende te pompen. En er werd een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Gedaan met de lange omleidingen en ellende voor de bewoners en alvast één thema minder voor de verkiezingen. Net op tijd.

In diezelfde Westkerksetraat stromen de laatste tijd weer heel wat transmigranten toe ter hoogte van de brug van de autosnelweg. Dat houdt de buurtbewoners bezig, ook burgemeester Velle ligt ervan wakker. Hij vroeg al bijkomende garanties en maatregelen ter hoogte van de snelwegparking.  

Een mijlpaal?

Op de invulling van de Abdijhoeve is het nog altijd wachten. “Een mijlpaal voor Oudenburg”, zei het stadsbestuur bij de aankoop in 2014. Het gebouw had jarenlang dienst gedaan als hotel met wellness, feestzaal en restaurant, maar lag er toen al drie jaar verlaten en verloederd bij. De gemeente wil er het stadhuis en alle administratieve diensten onderbrengen. Het hotel- en wellnessdeel wordt afgebroken voor de bouw van een nieuwe administratief centrum. De Abdijhoeve zelf wordt gerenoveerd en biedt mogelijkheden als trouwzaal, gemeenteraadszaal en voor officiële feesten. Maar eigenlijk is er sinds de aankoop nog geen schot gekomen in de zaak. De Arnolduszaal werd wel al vernieuwd en is een populaire feestzaal.

Met het realiseren van een busverbinding tot in deelgemeente Roksem voor het eerst in 40 jaar, de bouw van een nieuwe sportzaal en een nieuw lokaal dienstencentrum op de site van het oude rusthuis werden belangrijke projecten gerealiseerd.

Ruzie met OCMW

De relatie tussen stad en OCMW is vertroebeld. Het boterde al een tijd niet meer tussen burgemeester Ignace Dereeper en OCMW-voorzitter Rita Meyns, nochtans van dezelfde partij. Met als dieptepunt een brief van Dereeper waarin hij de bevoegde minister vraagt “hoe de verkwistende investeringen van het OCMW kunnen gestopt worden”. Afwachten of en hoe deze relatie straks wordt hersteld.

Wie doet het met wie?

CD&V (10 zetels) en SP.A (3 zetels) vormen de meerderheid, Open VLD (6 zetels) en N-VA (2 zetels) de oppositie. Met het verdwijnen van burgemeester Igance Dereeper na 30 jaar ruikt iedereen zijn kans. CD&V verliest zijn populairste stemmenkanon. In 2012 haalde Dereeper 1.850 voorkeursstemmen. Maar met Peter Velle kiest CD&V voor verjonging én ervaring. Want Velle was al 24 jaar schepen en in 2012 nog goed voor 1.054 voorkeursstemmen. In zijn inloopperiode als burgemeester werd de nieuwe stijl meteen duidelijk. Velle maakt werk van duidelijke communicatie en gebruikt daarvoor ook sociale media.
Grootste uitdager is Anthony Dumarey van Open VLD. Hij haalde vorige keer 1.199 stemmen en wil na jaren in de oppositie eindelijk burgemeester worden. SP.A trekt met schepen Ulrike Vanhessche als lijsttrekker naar de kiezer. N-VA gooit met de 29-jarige Stijn Jonckheere vers bloed in de verkiezingsstrijd.

Meest gelezen