Wat staat er op het spel in Pittem?

Ivan Delaere is al meer dan 20 jaar burgemeester van Pittem en zit heel stevig in het zadel. Eigenlijk twijfelt bijna niemand eraan dat hij ook in de volgende legislatuur de CD&V-meerderheid zal kunnen leiden. Als zijn gezondheid het toelaat wil hij nog eens voor de volle zes jaar burgemeester worden.

CD&V haalde vorige keer 62,5 % van de stemmen en leverde ook alle schepenen en de OCMW-voorzitter. En de oppositie? Die stond erbij en keek ernaar. Groep2012 haalde nog vier zetels, Vlaams Belang één zetel. Maar die laatste stoel bleef de voorbije jaren leeg in de gemeenteraad. Groep2012 bestond uit SP.A en Open VLD. Maar dat kartel houdt op te bestaan.

De nieuwe lijst NieuwPittemEgem wordt de vervanger van Groep2012: een niet-partijgebonden lijst met onafhankelijken en enkele huidige raadsleden van Groep2012, maar zonder SP.A. De lokale SP.A heeft beslist met een aparte lijst op te komen.

De lokale SP.A-voorzitter heeft een nieuwe formatie gevormd: 8740Anders, met zeven op elf kandidaten die volledig nieuw zijn in de politiek. Ze willen krachtig oppositie voeren en de inwoners meer inspraak geven.

Water en wegen


Pittem werd in 2014 zwaar getroffen door overstromingen na hevige regenval. Om die wateroverlast het hoofd te bieden is er fors geïnvesteerd in waterbekkens. Verder kwamen er ook nieuwe jeugdlokalen bij aan de sporthal in Pittem en ook de Meulebekestraat werd aangepakt. Het uitzicht van deelgemeente Egem veranderde grondig. Het centrum werd heraangelegd, net als de Paardestraat. Er is ook de heraanleg van de Egemstraat. Pittem pompte verder middelen in de heraanleg van voetpaden, maar ook in andere wegenwerken, om het veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

Zonder franjes


Pittem investeert waar nodig en budgetteert scherp en sober. Burgemeester Ivan Delaere heeft dan ook een verleden in de banksector. Maar er blijft één groot probleem: de kleinschaligheid van de gemeente. Pittem telt maar ruim 6.500 inwoners. De budgettaire mogelijkheden zijn en blijven vrij beperkt.

Daardoor is het voor Pittem ook voortdurend zoeken naar welke rol het kan blijven spelen tussen grotere, omliggende gemeenten. Want intussen slanken de provincies af en verschuiven er taken van dat bestuurlijk niveau naar de gemeenten. Er wordt al wel eens gesproken met buurgemeenten Wingene en Meulebeke, om op verschillende vlakken te gaan samenwerken. Eventueel rond de bouw van een zwembad op bovengemeentelijk niveau of op andere vlakken.

Toekomst


Misschien wordt de opvolging van Delaere binnen CD&V wel de grootste uitdaging van de komende jaren. Het zorgt intern nu al voor wat zenuwachtig geschuifel. Afwachten of ook de huidige oppositiepartijen voldoende draagvlak kunnen krijgen in Pittem.

Meest gelezen