Wat staat er op het spel in Poperinge?

Christof Dejaegher (CD&V) wil na 13 jaar burgemeesterschap er nog een periode van 6 jaar bijdoen. Met coalitiepartner Samen werkte CD&V de afgelopen legislatuur een aantal grote projecten af en ze legden de basis voor projecten die in de komende jaren uitgevoerd zullen worden.

De belangrijkste realisatie van de afgelopen jaren is het nieuwe sport- en recreatiebad De Kouter. Oppositiepartijen N-VA en Open VLD gaven vaak kritiek, op de te hoge toegangsprijzen, te grote kost, te veel overbodige wellness, te weinig bezoekers en geen cafetaria. Er was een cafetaria gepland bij de opening van het zwembad, maar de onderhandelingen sprongen af en de cafetaria kwam er niet. Dit jaar opende er dan toch een cafetaria bij het zwembad, als onderdeel van een nieuwe bowling.

Het stadsbestuur realiseerde ook een nieuwe gevechtssporthal, skatepark, dierenasiel en stadsdepot bij de sportzone aan de Ouderdomseweg, het nieuwe ontmoetingscentrum De Bollaard in Watou, de nieuwe kazerne van brandweerpost Zuid-Yzer in Roesbrugge, de doortrekking van de ring tussen de Veurnestraat en de Krombeekseweg, de uitbreiding van bedrijventerrein Sappenleen, de vernieuwing van gemeentelijke wegen, de aanleg van beter toegankelijke voetpaden op de Grote Markt, de realisatie van honderden nieuwe kavels in het stadscentrum, Proven, Watou en Krombeke, de daling van de onroerende voorheffing en de vernieuwing van de begraafplaatsen in Poperinge en Watou.

Nieuwe projecten

Het stadsbestuur was afgelopen jaren volop bezig met het plannen van een nieuwe kazerne voor de brandweerposten van Poperinge en Reningelst aan de Ouderdomseweg. De huidige kazerne ligt in het centrum bij ontmoetingscentrum De Maeke Blijde. Deze verhuis past binnen de visie van het bestuur op het patrimonium, waarbij kernversterkende elementen zoals scholen in het centrum worden geplaatst en te grote en hinderlijke voorzieningen zoals sportterreinen en de brandweer aan de Ouderdomseweg. Binnen die totaalvisie werd overgegaan tot de aankoop van het grootste deel van de Vroonhofsite in de stadskern om er de komende jaren onder meer het Huis van het Kind, nieuwe infrastructuur van IBO Hopsakee en een kunstacademie te bouwen. Er werden ook plannen gemaakt voor een podiumzaal met 350 zitplaatsen in de O.L.V.-kerk.

Win je winkel

De stad speelde ook een rol in dossiers waarin ze niet alleen bevoegd was. Denk maar aan de “redding” van het Kunstenfestival van Watou toen de Vlaamse subsidies wegvielen, het lobbywerk rond een nieuwe toekomst voor de verloederde grenspost Callicannes en het negatief advies rond de omstreden nieuwe windmolens bij de industriezone.

Het stadsbestuur nam enkele maatregelen om handelaars aan te trekken in de stadskern en leegstand tegen te gaan. Het meest originele initiatief was de wedstrijd “Win Je Winkel”, die twee keer georganiseerd werd. 

Wie doet het met wie?

Coalitiepartners CD&V en Samen kiezen voor dezelfde kopmannen om op 14 oktober hun lijsten te trekken: burgemeester Christof Dejaegher en schepen Jurgen Vanlerberghe. Dat doen ook oppositiepartijen Open VLD, met federaal volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu op kop van de lijst, en Vlaams Belang, met gemeenteraadslid Martine Vanbrabant. Jean-Marie Blondeel staat op nummer 1 bij N-VA en Alex Colpaert trekt de lijst van Groen.

Meest gelezen