Wat staat er op het spel in Sint-Pieters-Leeuw?

​​​​​​​In Sint-Pieters-Leeuw heeft burgemeester Luc Deconinck (N-VA) zijn eerste termijn er bijna op zitten. Na 12 jaar burgemeesterschap hield  stemmenkanon Lieve Van Linthout van de CD&V het voor bekeken en meteen kwam de partij in een bijrol terecht. Als N-VA-lijsttrekker hoopt Deconinck er een tweede termijn als burgemeester aan te breien. Of de Leeuwenaars hem dat ook gunnen, valt nog af te wachten.

Luc Deconinck (N-VA) nam in 2012 de sjerp over van de immer populaire burgemeester Lieve Van Linthout (CD&V). Zonder Van Linthout kon de CD&V niet standhouden. En zo haalde N-VA vanuit het niets plots 9 zetels. CD&V was niet langer de grootste partij, maar belandde wel in de meerderheid. De Leeuwenaars konden die verandering van spijs wel smaken. Onder het bewind van Deconinck stapte Sint-Pieters-Leeuw voor de drinkwaterbedeling van de Brusselse watermaatschappij Vivaqua over naar de Vlaamse Watergroep. Daardoor betalen Leeuwenaars nu 7% minder voor hun kraantjeswater.

De N-VA nam ook heel wat maatregelen tegen wateroverlast. Zo mocht De Zuunbeek terug haar vrije loop gaan. In de jaren ’70 werd de rivier nog rechtgetrokken, maar door hem terug in bochten aan te leggen, kan er meer water gebufferd worden om overstromingen te voorkomen. Onder de Fabriekstraat en de Humaniteitslaan kwam er extra buffering. Bovendien werkt het gemeentebestuur aan een hemelwaterplan, waarin bepaald wordt waar er in de toekomst nog extra buffers nodig zijn.

Inzake veiligheid trof N-VA ook enkele maatregelen. Zo is er een ANPR-cameraschild uitgebouwd in de gemeente. Sint-Pieters-Leeuw kreeg ook als eerste gemeente een 3D-politieloket. Wie na sluitingstijd een aangifte wil doen bij de politie, kan dat in de politiepost van Zuun aan een computerscherm doen.

Eén van de pijnpunten in Sint-Pieters-Leeuw is het capaciteitsprobleem in het onderwijs. Het huidige gemeentebestuur probeerde daaraan tegemoet te komen door de creatie van meer plaatsen in het lager onderwijs. Volgens oppositiepartij SP.A zijn er dat echter niet genoeg. Ook is er volgens hen een tekort aan sociale (huur-)woningen in de gemeente.

Wie doet het met wie?

In 2012 haalde N-VA één zetel meer dan CD&V en samen vormden ze een coalitie met 17 van de 31 zetels. Burgemeester Luc Deconinck hoopt dat N-VA opnieuw de grootste partij zal zijn en gaat voor een tweede ambtstermijn. N-VA wist ook enkele nieuwe namen aan te trekken. Zo staat de zus van Willy Sommers, Viviane De Gieter, ook op de lijst.

Als het aan CD&V ligt, wordt huidig schepen Bart Keymolen de nieuwe burgemeester. Hij is voor het eerst lijsttrekker voor de partij. Open VLD, die momenteel in de oppositie zit, probeert het met lijsttrekker Kathleen D'Herde. Bovendien trekt de partij naar de kiezer onder de naam ‘Open Vld & LVL’, wat staat voor ‘Lijst Vrije Liberalen’. Zo wil de partij ook onafhankelijke kandidaten een plaats geven op hun lijst.

Nog in de oppositie zetelen de Franstalige partij PF (8 zetels), Vlaams Belang (1 zetel), SP.A (1 zetel) en Groen (1 zetel). Dit jaar kunnen Leeuwenaars ook op de volkspartij ‘Gemeentebelangen’ stemmen. Die is opgericht door de lokale charmezanger Bart Anneessens Cops, die ook kandidaat-burgemeester is.

Meest gelezen