Wat staat er op het spel in Staden?

Blijft de jongste burgemeester van het land ook in 2019 aan het roer? Francesco Vanderjeugd slaagde er in 2012 in om CD&V na een decennialange hegemonie naar de oppositiebanken te verwijzen, door een coalitie te vormen van Open VLD met N-VA en SP.A. Maar er kwam een kink in de kabel, toen N-VA’er Koen Demonie uit zijn partij stapte en als onafhankelijke ging zetelen. Daardoor had de meerderheid plots geen meerderheid meer. Een maandenlange politieke crisis was het gevolg.

De coalitie stelde in 2012 een ambitieus investeringsplan voor. Naast een nieuwe brandweerkazerne zouden er ook een nieuw gemeentehuis, een nieuw recyclagepark en een nieuwe school op de stationssite gebouwd worden. De nieuwe brandweerkazerne en het nieuwe recyclagepark zijn al operationeel. Het nieuwe gemeentehuis moet in het najaar opengaan.

De bouw van een nieuwe gemeenteschool op een andere plaats werd ondertussen afgevoerd. Er wordt bekeken of het huidige gebouw gerenoveerd kan worden of, als dat te duur zou uitvallen, er een nieuw gebouw kan komen op dezelfde plaats.

Oppositiepartij CD&V is niet zo enthousiast over de investeringswoede van de meerderheid. De partij zegt er zelfs voor te vrezen dat Staden na 2018 failliet gaat, of dat er in de volgende legislatuur toch minstens een serieuze belastingverhoging zal nodig zijn. Bovendien bleek de meerderheid een flink aantal projecten financieel onderschat te hebben: ze vielen telkens een behoorlijk stuk duurder uit dan oorspronkelijk was geraamd.

Maandenlange impasse

Kan Koen Demonie een rol van betekenis spelen? Demonie behaalde in 2012 het op één na hoogste aantal stemmen bij N-VA, maar werd geen schepen. In januari 2016 stapte hij uit N-VA omdat hij naar eigen zeggen totaal niet aanvaard werd binnen de partij en er ook geen inspraak kreeg. Omdat Demonie als onafhankelijke ging zetelen verloor de coalitie van N-VA, Open VLD en SP.A zijn meerderheid. Dat leidde tot een maandenlange politieke impasse. Burgemeester Vanderjeugd loste de crisis op door Gwendolyn Vandermeersch te laten overstappen van CD&V naar Open VLD. Maar het heeft hem veel energie gekost. De jongste burgemeester van het land had ook een erg drukke agenda. Begin september maakte hij via een videoboodschap op zijn Facebookpagina bekend dat hij het tot het einde van het jaar rustiger aan gaat doen, omdat hij gezondheidsproblemen heeft. Maar de populaire kapper blijft wel kandidaat om weer burgemeester van Staden te worden.

Wie doet het met wie?

Vraag is welke rol Koen Demonie met zijn Lijst Neutraal bij de komende verkiezingen kan spelen. Helpt hij CD&V – dat bij de vorige verkiezingen met 10 zetels de grootste partij was – aan een meerderheid of zal Lijst Neutraal toch geen rol van betekenis spelen?

Blijven N-VA, Open VLD en We Staon (dat is een nieuwe politieke beweging met SP.A’ers en onafhankelijken) elkaar trouw of pakt de mayonaise toch niet meer zo goed? N-VA, Open VLD en SP.A behaalden in 2012 respectievelijk 6, 4 en 1 zetel.

Kan N-VA het resultaat van haar politieke debuut in Staden bestendigen? Vergroot Open VLD dankzij zijn nog altijd immens populaire burgervader het aantal zetels? En slaat de WE STAON-formule aan bij de kiezer?

Meest gelezen