Wat staat er op het spel in Tielt - Winge ?

Tielt-Winge ligt in het hartje van het Hageland en is vooral bekend als wijn- en fruitgemeente. De 10.000 inwoners van Tielt-Winge hebben er een bewogen jaar opzitten. Hun Vlooybergtoren, een monumentale, surrealistische uitkijktoren werd in brand gestoken. En dat maakte op heel wat inwoners een diepe indruk. De uitkijktoren van Tielt-Winge wankelt. Net zoals de coalitie van Open VLD met SP.A. Want het nieuwe project ‘Samen voor Tielt-Winge’ kan wel eens voor een nieuwe politieke wind in de gemeente zorgen.

Tielt-Winge wil zich graag profileren als een fietsgemeente. Dat burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) zelf ook een fervent fietser is, zal daar niet vreemd aan zijn. De gemeente telt sinds kort twee mountainbikeroutes die vertrekken aan de sporthal van Tielt. Daarnaast heeft het huidige bestuur ook geïnvesteerd in veiligere fietspaden langs de twee belangrijkste gewestwegen. Een andere verdienste is het saneren van de gemeente-financiën. Iets wat dringend nodig was. Minder goed gaat het met de kermis. Deze eeuwenoude traditie dreigt in Tielt-Winge verloren te gaan omdat er steeds minder kramen naar de gemeente komen.

En dan is er nog de Vlooybergtoren. De zwevende trap van Tielt-Winge werd door enkele jongeren na een avondje pintjes drinken in brand gestoken. De daders zullen opdraaien voor de kosten van de heropbouw. Het idee om de toren hoger te maken, moest het gemeentebestuur wel opbergen omdat dat een te dure investering zou zijn.

Wie doet het met wie?

In Tielt-Winge is Paars aan de macht. Open VLD heeft 8 van de 21 zetels, coalitiepartner SP.A heeft er 4. Evenveel zetels als CD&V en N-VA. die in de oppositie zitten Groen (1 zetel).

Advocaat Rudi Beeken is aan zijn tweede ambtstermijn als burgemeester bezig. Sinds 1997 spelen Chris Desaever-Cleuren van CD&V en Rudi Beeken van Open VLD haasje over. Chris was burgemeester van 1997-2000 en van 2007-2012. Rudi Beeken had de leiding van 2001-2006 en is nu aan de macht sinds 2013.   

Beeken die trouwens erelid is van de Koninklijke Fanfare Berg-en Dalzonen, hoopt in Tielt-Winge opnieuw de eerste viool te kunnen spelen na de gemeenteraadsverkiezingen. Hij trekt de lijst voor Open VLD. Gert Van Denstorme hoopt de CD&V van de oppositiebank weg te krijgen. Hij wil vooral een verantwoordelijk financieel beleid voeren en de bouwwoede van de gemeente inperken. Gemeenteraadslid Luc De Kerf trekt de lijst van N-VA.

Samen voor Tielt-Winge

SP.A trekt in Tielt-Winge met een nieuw concept naar de kiezer. De partij verdwijnt voor een nieuw initiatief met de naam ‘Samen voor Tielt-Winge’. Eerste schepen Filip Broos van SP.A gaat die nieuwe lijst trekken en ook de andere raadsleden van SP.A staan op deze lijst. Maar ‘Samen’ is ook een project over de partijgrenzen heen. Raadsleden Rudi Meeus van CD&V en Paul Willems van N-VA staan bijvoorbeeld ook op deze lijst. De nieuwe partij  wil vooral investeren in jeugd, sport en cultuur.

Meest gelezen