Wat staat er op het spel in Tienen?

De suikerstad vormt wellicht een van de meest interessante en onvoorspelbare politieke tonelen in de regio. Nadat de coalitie tussen CD&V en SP.A in 2014 op de klippen was gelopen, was de stad enige tijd onbestuurbaar. Uiteindelijk, na veel vijven en zessen, ontstond er een nieuwe vierkoppige coalitie van CD&V, Open VLD, N-VA en Groen. Op 14 oktober zullen de Tienenaars een overvloed aan keuzes hebben. Een gemakkelijke onderhandeling zal het niet worden.

Het was een behoorlijke korte legislatuur voor de vier partijen aan zet. Nadat CD&V de stekker uit de coalitie met SP.A had getrokken, volgde een tijd van onbestuurbaarheid, tot in de zomer van 2015. Drie jaar en één schepenwissel later zit het parcours er zo goed als op voor de kwartetformatie. De nieuwe coalitie stelde enkele doelen op, die erg toepasselijk de Tien van Tienen werden gedoopt. Een heel deel van de punten is ook vervuld.

Meer fietsen, maar ook meer parkeerplaatsen?

Mobiliteit speelde de afgelopen jaren al een belangrijke rol en dat zal enkel belangrijker worden. Zo kwamen de huidige partijen tot een akkoord om in de binnenstad een volledige zone 30 in te voeren. Op die manier wilde het bestuur de fiets promoten als voornaamste vervoersmiddel in het centrum. Daarnaast werd ook de Reizigersstraat omgetoverd tot fietsstraat, waar fietsers voorrang hebben op automobilisten. Anderzijds lokken de heraangelegde Vesten gemixte reacties uit. Hoewel ze een bevoegdheid zijn van het Vlaams gewest, stellen sommige Tienenaars zich vragen. Het is ook uitkijken naar de discussie rond de noordoostelijke ring. Komt er beweging in het dossier of blijft het ter plaatse trappelen?

Wat hand in hand gaat met mobiliteit, zijn parkeerplaatsen. Op dit moment is er één grote, gratis parking op het Sint-Jorisplein, de Kazerne in de volksmond. Vanuit de oppositie werd een voorstel gedaan om parkeertorens te bouwen, wat niet onmiddellijk werd afgeschoten door de meerderheid. Ook voor fietsers is het dikwijls lang zoeken om een geschikt rek te vinden.

Tienen herleeft

Onder de huidige coalitie kwam Tienen wat meer tot leven. Verschillende initiatieven zoals de Kweikersdag, Pand 10, de Langste Eettafel, stadsblog TienenTroef of het Oud College zijn daar enkele voorbeelden van. Toch zijn er nog enkele hiaten die opgevuld moeten worden. Zo heb je het Vianderdomein, dat al jarenlang niet (fatsoenlijk) wordt uitgebaat. De volgende coalitie zal daar zeker werk van moeten maken. Daarnaast is er ook geen geschikte fuifzaal of jeugdhuis. Vroeger zakten de verschillende jeugdbewegingen af naar het OC in Hakendover om te feesten. Nu moet dat in de te grote en dure Manege of wijken ze uit naar de Glazuur in Glabbeek.

Wie doet het met wie?

Doet de huidige coalitie verder met wat ze aan het doen zijn? Het staat vast dat er meerdere partijen zullen moeten samenwerken. Bij de laatste verkiezingen stak SP.A er met ongeveer 29% bovenuit. De eerste achtervolgers waren CD&V en N-VA (beide met ca. 18%). Het is uitkijken wie er aan de haal gaat met de burgemeesterssjerp. De kans dat het een vrouw wordt, is alleszins groot. Katrien Partyka (CD&V), Ine Tombeur (N-VA) en Nele Daenen (SP.A) trekken allen de lijst van hun partij. Misschien wordt het wel Bram Delvaux (Open VLD), die er in 2015 erg dichtbij was. Wie weet verrassen de nieuwe stadspartijen Tienen Plus en Tienen Vooruit wel met hun boegbeelden. Of is het de vijfkoppige lijst van Jong en Sexy die de Tienenaars overtuigt? Het zal alleszins puzzelen zijn na 14 oktober.

Meest gelezen