Wat staat er op het spel in Torhout?

Al 36 jaar zitten de christen-democraten op de troon in Torhout. Zes jaar geleden behaalde CD&V onder aanvoering van Norbert De Cuyper nog een volstrekte meerderheid met 15 van de 27 zetels. De verwachtingen van N-VA waren toen hoog gespannen, maar CD&V kapseisde niet. Ook nu hoopt N-VA, met lijsttrekker Eva Maes, het tij te keren. Voor CD&V trekt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de lijst.

De voorbije jaren liep het pad voor de aanleg van een lokaal en regionaal bedrijventerrein niet over rozen. Na ruim 25 jaar volgde begin april uiteindelijk dan toch de eerste spadesteek voor de realisatie van een bedrijventerrein van 18 hectare, dat ruimte moet bieden aan een vijftigtal bedrijven.

Wateroverlast

De problematiek van de waterbeheersing vormde de voorbije legislatuur een tweede knelpunt. In 2012 werd de stad zwaar getroffen door noodweer. Sindsdien staat het indijken van wateroverlast hoog op de agenda. Inmiddels zijn de werken voor de aanleg van bufferbekkens en gecontroleerde overstromingsgebieden volop aan de gang. Het rioleringsstelsel wordt waar nodig volledig vernieuwd.

Meer veiligheid voor fietsers

Er wordt ook werk gemaakt van de verkeersveiligheid, vooral voor de zwakke weggebruiker. Zo kwam er een fietsstraat vlakbij het Sint-Jozefsinstituut en komen er straks fietssnelwegen langs de spoorlijn richting Lichtervelde en Veldegem.

Stadskern en handel

De Torhoutenaars kijken nu vooral uit naar wat de stadskernvernieuwing precies in petto heeft. Daarvoor deed de stad een beroep op de Vlaamse Bouwmeester. Inmiddels presenteerde een Nederlands-Belgisch-Frans bureau een zogenaamd "masterplan stadskernvernieuwing", een projectplan voor de komende twintig jaar. Elementen daarin zijn onder meer de verkeersstromen, de aanwezigheid van groen en aandacht voor architectuur.

Het huidige bestuur hoopt met dit masterplan ook de handel nieuw leven in te blazen. Wie een winkel of bedrijfje wil beginnen en een ondernemingsplan kan voorleggen, kan een subsidie van 5.000 euro krijgen om een leegstaand winkelpand in te richten.

Wie doet het met wie?

In het voorjaar van 2016 is de populaire burgemeester Norbert De Cuyper met pensioen gegaan. Hij was 25 jaar burgemeester geweest van Torhout en ervoor ook al acht jaar schepen. Vlaams minister Hilde Crevits is dan de nieuwe burgemeester geworden, toch de titelvoerende. Want in de praktijk is ze het geen dag geweest, ze liet zich meteen vervangen door Kristof Audenaert, die sindsdien waarnemend burgemeester is. Toch zal Hilde Crevits de CD&V-lijst trekken op 14 oktober, Kristof Audenaert staat op twee. Vraag is of CD&V met het wegvallen van stemmenkanon Norbert De Cuyper en het afhaken van schepen Eddy Deketelaere nog zo goed kan scoren.

N-VA is alleszins vast van plan de CD&V-meerderheid te breken. En wat doen Groen en SP.A nu ze niet langer in kartel naar de kiezer trekken?

Meest gelezen