Wat staat er op het spel in Tremelo?

Het Open VLD-CD&V bestuur van Tremelo trok de afgelopen jaren volop de kaart van investeringen in wegen en dorpskernen. Maar daardoor is ook de spaarpot quasi leeg. Nieuwe investeringen worden dan ook moeilijk zonder te lenen of de belastingen te verhogen. Veiligheid wordt zeker een thema in het door overlast geplaagde Tremelo. Zwakke weggebruikers werden in het verleden meestal vergeten waardoor mobiliteit zeker een verkiezingsthema wordt.

Nadat bij de vorige legislatuur vooral het centrum van Tremelo werd aangepakt was het de afgelopen jaren de beurt aan deelgemeente Baal. De Nobelstraat en het dorp van Baal werden heraangelegd met een gescheiden riolering. Dat er voor fietspaden geen plaats was en er enkel fietssuggestiestroken werden aangebracht, kon niet bij iedereen op evenveel bijval rekenen. Recent werd beslist in een vijftal straten zone 30 in te voeren maar de overstap naar echte fietstraten lijkt nog te moeilijk.  Mobiliteit blijft dus zeker een thema.

Grote investeringen, lege spaarpot


Op sportief en cultureel vlak was er de inwijding van het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg en de opening van een vernieuwd Damiaanmuseum. Tremelo is en blijft een handelscentrum en de gemeente werd uitgeroepen als klantvriendelijkste gemeente in Vlaams-Brabant door Unizo. Momenteel worden de bibliotheek en de sporthal van de oude jongensschool in Baal gerenoveerd.

Over een mogelijke sporthal wordt al lang gepraat maar de spaarpot smolt de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon. Open Vld blijft voorstander van een sporthal. Maar dat lijkt onmogelijk zonder een verhoging van de belastingen.

Door getreuzel in Tremelo en buurgemeente Begijnendijk rond een mogelijke fusie, ging het momentum voorbij en momenteel staat een mogelijke fusie niet meer op de agenda.

‘De bende van Baal’


De Damiaangemeente heeft al een tijd af te rekenen met hangjongeren die zorgen voor overlast onder de vorm van vandalisme en lawaai en  die soms niet nalaten om mensen af te persen. Het probleem haalde zelfs de nationale pers onder de  naam ‘De bende van Baal’. Burgemeester Paul Dams liet in de strijd tegen hen een aantal publieke banken weghalen. Maar die banken vormen nu een verkiezingsthema op zich.  Zo willen partijen als N-VA en Groen, de banken terug en nog extra banken. Ook meerderheidspartij CD&V wil de verwijderde zitbanken terug.

Een ander knelpunt is de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied Kalvenne. N-VA en Vlaams Belang gaan het verst in hun strijd voor het behoud van de natuur. Maar de meerderheid keurde ondertussen al een ruimtelijk uitvoeringsplan goed, een onteigeningsgsplan en een verkavelingsplan. Dat laatste werd in volle zomerreces doorgedrukt. Maar het is nu al zo goed als zeker dat dat plan weldra het voorwerp zal uitmaken van juridische procedures door inwoners en politieke partijen. 

Wie doet het met wie?


De 71-jarige Paul Dams wil graag zichzelf een laatste keer opvolgen. Al wordt er gefluisterd dat hij zich tijdens de volgende legislatuur laat vervangen door Elynn Vanuffel. Dams is geliefd en heeft de steun van de ondernemers en de middenstand. Maar Open VLD maakte de voorbije jaren het voorwerp uit van interne twisten. Bovendien kwam in volle kiesstrijd een voorakkoord tussen coalitiepartner CD&V en N-VA aan het licht. Volgens sommige zou ook Groen daarbij betrokken zijn. Het voortbestaan van de huidige coalitie is dus zeker geen evidentie. Vraag is ook wat CD&V zal doen zonder stemmenkanon Vital Van Dessel, die vorig jaar overleed. Het kartel SP.A-Groen haalde vorige keer 4 zetels, maar Groen zag geen heil meer in het kartel. SP.A hoopt alvast sterk genoeg te staan op eigen benen door te verjongen. N-VA behaalde vijf zetels maar nog voor de eerste gemeenteraad ging het al mis en gingen drie verkozen leden hun eigen weg als onafhankelijke. Enkele weken geleden was het slaande ruzie tussen de twee resterende raadsleden Luc Van Eesbeeck en Nick De Rijck. Die eerste trok zich terug. Kortom, de kiesstrijd in Tremelo kan erg boeiend worden.

 

 

Meest gelezen