Wat staat er op het spel in Wervik?

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Wervik is moeilijk voorspelbaar. Het is jaren geleden dat er "maar" vier lijsten zijn. Positief Project vormt een kartel met de meerderheidspartij Open VLD. Er zal keuze zijn uit vier lijsten: CD&V, N-VA, SP.A en het kartel Open VLD-Groen-Positief Project. Vlaams Belang haakt af. Gewezen schepen Jef Claeys (Vlaams Belang) gooit de handdoek in de ring. Vraag is naar waar de 700 lijststemmen van het Vlaams Belang zullen gaan.

Er wachten het komende stadsbestuur alvast een aantal grote uitdagingen. Zoals de bouw van een nieuw zwembad en nieuwe turnzaal, de realisatie van het gemeenschapscentrum langs de Wervikstraat in Geluwe, de heraanleg van de Steenakker, langs de Geluwesesteenweg de bouw van een nieuw stadsatelier voor de groendienst en  technische dienst. Sommige grote dossiers zijn opgestart, maar het gaat veel te traag vooruit.

Zelfde lijsttrekkers

De vier lijsttrekkers zijn allemaal precies dezelfde als zes jaar geleden: eerste schepen Belinda Beauprez (N-VA), fractieleider Bercy Slegers (CD&V), schepen Bert Verhaeghe (Open VLD-Groen-Positief Project) en burgemeester Youro Casier (SP.A). Oppositiepartij CD&V (8 van de 25 zetels) wil de grootste partij blijven, maar ook terug mee besturen. De partij zet duidelijk in op verjonging.

Het is zeer de vraag of SP.A (ook 8 zetels) zonder enkele boegbeelden stand zal houden. In vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen doen ereburgemeester Johnny Goos en ereschepen Rik Braem niet meer mee. Ze waren goed voor respectievelijk 535 en 803 voorkeurstemmen en dat vervang je niet zomaar.

Maanden geleden maakte schepen Philippe Deleu (N-VA, 5 zetels) bekend dat hij op het einde van deze legislatuur stopt en kiest voor een nieuwe uitdaging. Hij kreeg geen plaats in de top drie op de lijst en hield de eer aan zichzelf.

Nieuw kartel grote verrassing

Grootste verrassing is toch wel de bekendmaking van het kartel Open VLD-Groen-Positief Project. Wat de uitslag van de verkiezingen eigenlijk onvoorspelbaar maakt.

Enkele maanden geleden was het nog een quasi zekerheid dat de coalitie van SP.A, N-VA en Open VLD verder zou doen. Nu is het dat helemaal niet meer. Wel één zekerheid: de strijd tussen Youro Casier en Bert Verhaeghe voor de burgemeesterssjerp. De jonge advocaat Bert Verhaeghe laat maar al te graag horen dat hij kandidaat-burgemeester is. Of het kiezen voor een stadslijst een verstandige beslissing is geweest, is een ander paar mouwen. Niet iedereen bij de liberalen vond dat een goed idee. Het is bijvoorbeeld zeer de vraag hoe de liberaalgezinde boeren (leden ABS) aankijken tegen een stadslijst met Groen …

Meest gelezen