Wat staat er op het spel in Wevelgem?

Wie na 14 oktober wil meeregeren in Wevelgem, kan niet voorbij het meerderheidsblok van CD&V onder leiding van Jan Seynhaeve. De 48-jarige burgervader kent één grote uitdager: Henk Louf van N-VA die zich nu al een paar maanden profileert als burgemeesterskandidaat. Maar er zullen méér dan zeven zetels nodig zijn om die ambitie waar te maken.

Iedereen is het er over eens dat er de voorbije zes jaar niet slecht werd bestuurd en dat Jan Seynhaeve nog verder gegroeid is in zijn rol als burgervader. “Maar de kiezer is klaar voor iets anders”, denkt Henk Louf. “Wij willen de meerderheid breken en ik zou erg graag burgemeester zijn. Maar het hoofddoel is meebesturen, niet de sjerp.” Wie mee wil besturen,dat geldt ook voor Groen, Open VLD, SP.A én Vlaams Belang, moet hopen dat CD&V zijn ruime meerderheid van 18 op 31 zetels verliest.

Definitief geen Ikea

Op de politieke agenda staat alvast een splijtzwam minder, die de gemeente de laatste jaren beroerde. De komst van Ikea is niet langer een topic, want de meubelgigant is op zoek naar een andere locatie. Maar er blijven andere twistpunten: wat gebeurt er dan wel met die gronden op de Biest? Wat met de mobiliteit en fijn stof in de gemeente? En dan is er nog het masterplan dat CD&V de voorbije maanden voorstelde.

Schulden

Uiteindelijk is het financiële plaatje van de gemeente ook reden tot discussie. Had men niet beter verder gewerkt aan de afbouw van de schulden in plaats van de belastingen te verlagen? Dat laatste was een kleine stunt waarmee CD&V in 2018 uitpakte: de personenbelastingen daalden met 0,2%.

Wie doet het met wie?

N-VA mikt op minstens 10 zetels en wordt de grote uitdager van CD&V, dat staat als een paal boven water. Groen hoopt op een verdubbeling van het aantal zetels tot 4 stuks. “En daarmee komen we misschien in beeld om mee te regeren in een coalitie”, zegt Groen-gemeenteraadslid Carlo De Winter, die nu al 12 jaar “constructieve oppositie” voert in de gemeenteraad.

SP.A heeft ook een volledige lijst, maar is minder ambitieus dan andere oppositiepartijen. “Als we onze 3 zetels kunnen houden, ben ik al tevreden”, zegt lijsttrekker Francies Debels. Vlaams Belang (1 zetel) komt op met een bescheiden lijst en Carine Quidousse (57) als lijsttrekker. Open VLD haalde vorige keer niets binnen, maar heeft met de 30-jarige Benoit Verstraete wel een dynamische lijsttrekker.

En CD&V? Zij hopen opnieuw op een meerderheid. Misschien lukt het wel met hun opvallende nieuwkomer Jo Libeer (58), Wevelgemnaar, voormalig coryfee bij Voka West-Vlaanderen en in het verleden ook al actief als medeoprichter van De Brug die in 1994 acht zitjes veroverde in de gemeenteraad. Misschien haalt hij voor CD&V een onverhoopt aantal extra stemmen binnen.

Meest gelezen