Wat staat er op het spel in Wezembeek-Oppem?

Frédéric Petit van LB Union is al vijf jaar de burgervader van faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. Petit slaagde erin om iets te doen wat zijn voorganger en partijgenoot baron François Van Hoobrouck d’Aspre nooit kon: benoemd worden door de Vlaamse Regering. In Wezembeek-Oppem heerst er dan ook een relatieve communautaire vrede tussen de ruim 14.000 inwoners. Dat de verkiezingen grote verschuivingen zullen meebrengen is erg onwaarschijnlijk.

Wezembeek-Oppem is de laatste jaren opgefrist. De verouderde sportinfrastructuur werd gerenoveerd en de Vaalbeek werd deels bloot gelegd. Daarnaast heeft het bestuur ook al verschillende straten hersteld. Dat project is nog niet volledig afgerond. Er wachten nog enkele wegen en voetpaden op een renovatie.

Wie in deze faciliteitengemeente wil wonen, moet er wel wat voor over hebben. De huizen zijn duur en er is grondgebrek. En dus stijgen de prijzen jaar na jaar. Het bestuur probeerde hier de afgelopen jaren iets aan te doen door zelf te zorgen voor enkele betaalbare appartementen, al die impact beperkt.

Daarnaast zal het volgende gemeentebestuur ook de handen vol hebben met het mobiliteitsdossier. Er is in Wezembeek-Oppem veel sluipverkeer. Dat is een algemeen probleem in de Brusselse rand dat de komende jaren de politieke agenda zal bepalen. Ook de vliegtuigen houden de inwoners en de politiek wakker. Zeker nu de oostrand meer vliegtuigen krijgt door de Brusselse normen.

Make-over voor dorpskern

Het grootste en meest ambitieuze project van de gemeente is de bouw van een compleet nieuw centrum. De dorpskern krijgt een nieuw gemeentehuis, een bibliotheek, een school, een polyvalente zaal en een gloednieuw gemeenteplein met twee openbare parken. De plannen voor het centrum zien er groots uit. Iets waar het plaatselijke buurtcomité zich nogal zorgen over maakt. De afbraakwerken voor dit project starten nog voor de verkiezingen. Volgens Petit zal dit prestigeproject Wezembeek-Oppem op de kaart zetten en iets doen aan de slaapreputatie van z’n gemeente.

Wie doet het met wie?

In Wezembeek-Oppem is er niet veel partnerruil mogelijk. Er zijn maar twee partijen: LB-Union en WOPLUS.  De eerste partij is de Franstalige eenheidslijst en is ook de lijst van de burgemeester. In 2012 behaalde die partij 77,68% van de stemmen. Met 19 van de 23 zetels heeft de burgemeester een absolute meerderheid. Frédéric Petit wil zichzelf in oktober graag opvolgen.

Het ziet er naar uit dat hij niet veel tegenkanting zal krijgen. De enige uitdager van de LB-UNION is de Vlaamse eenheidspartij WOPLUS met Jan Walraet. Die partij behaalde in 2012 ongeveer 22,32% van de stemmen en heeft dus momenteel de 4 overige zetels.

 

Meest gelezen