Wat staat er op het spel in Wielsbeke?

Het beloven spannende verkiezingen te worden in Wielsbeke. CD&V en N-VA, vorige keer in kartel, trekken dit keer afzonderlijk naar de kiezer. Dat zorgt voor wat zenuwachtigheid. Want ook de grootste oppositiepartij U. heeft wel ambitie. En dan zijn er nog het Vlaams Belang dat weer zou opkomen en de eenmanspartij Onafhankelijk Alter.Natief van Ivan Callens. Het politieke landschap in Wielsbeke is sterk versnipperd. Coalitievorming zal noodzakelijk zijn. Maar wie gaat aan de boorden van de Leie met wie samenwerken?

Het kartel van CD&V en N-VA haalde vorige keer 54 % van de stemmen. De grootste tegenpartij, U. (voorheen Welvaart Door Vrede) moest zich tevreden stellen met 39,6 % en een rol in de oppositie.

Interne strijd 

Opvallend is dat CD&V in 2012 twee kandidaat-burgemeesters tegen elkaar uitspeelde. Zij zijn elk de helft van de legislatuur burgemeester geweest. Die strijd ging tussen Filiep De Vos en Jan Stevens. Die laatste wint met voorsprong het pleit. Lijsttrekker Jan Stevens heeft zeker de ambitie om daar een verlengstuk aan te breien.

Zwemmen doen we samen

Meest opvallende beslissing van het bestuur van Wielsbeke was het plan om de bibliotheek onder te brengen in de kerk. De gemeente gaat ook samenwerken met buurgemeente Oostrozebeke en Dentergem voor de bouw van een nieuw zwembad. De gemeente investeert ook in de wegen. Onder meer het centrum van deelgemeente Ooigem wordt heraangelegd. 
Het onderhoud van het openluchtzwembad kost veel te veel. In de plaats komt er een nieuw binnenzwembad met cafetaria en een sporthal. Het wordt een intergemeentelijk zwembad. De omliggende gemeenten Dentergem, Zulte en Oostrozebeke investeren mee, de kostprijs wordt op 3 miljoen euro geraamd. Het wordt weer een klein bad van 15 op 8 meter met beweegbare bodem. Het openluchtzwembad blijft zeker open tot 2021.

Wie doet het met wie?

De verkiezingsstrijd in Wielsbeke ligt volledig open. Er zijn heel wat kandidaten om de volgende legislatuur vanuit het idyllische Hernieuwenburg de gemeente te besturen. CD&V met lijsttrekker en huidig burgemeester Jan Stevens heeft er nog zes jaar zin in. Huidig coalitiepartner N-VA trekt met een aparte lijst naar de kiezer. Beide partijen sluiten niet uit om in de toekomst nog eens – maar dan wel als twee volwaardige coalitiepartners – samen te werken.
En welke rol blijft U., de grootste oppositiepartij, spelen? Krijgt het een vernieuwd elan met enkele nieuwkomers op de lijst? En kan het dan eventueel op de coalitievorming wegen? Wielsbeke Anders zou weer onder de vlag Vlaams Belang naar de kiezer trekken. En dan is er nog de eenmanspartij Onafhankelijk Alter.Natief van Yvan Callens. Hij legt de focus onder meer op verkeersveiligheid, fijn stof, lawaaihinder en een polyvalente fuifzaal.

Meest gelezen