Wat staat er op het spel in Wingene?

Vernieuwing en verjonging: CD&V houdt woord en trekt met een ambitieuze ploeg naar de kiezer. Met lijsttrekker Hendrik Verkest, die de sjerp in de volgende legislatuur door zal geven. Daarnaast zijn er nog Burgerbelangen en N-VA, die met een aparte lijst naar de kiezer trekken. Het worden spannende verkiezingen, zeker wat de opvolging van burgemeester Verkest betreft.

De eeuwige strijd tussen CD&V en Burgerbelangen in Wingene draaide in 2012 uit op een overwinning voor de lijst van Hendrik Verkest. CD&V was goed voor 15 zetels. De verzamelde oppositie van Burgerbelangen kreeg er 8, Vlaams Belang geen enkele.

Verkest is burgemeester sinds 1989 en komt nu nog een laatste keer op. Als hij verkozen wordt, geeft hij op 1 januari 2021 de sjerp door aan de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen. Er zijn 3 kandidaat-opvolgers: Hedwig Kerckhove, Lieven Huys en Tom Braet. Hendrik Verkest is al bezig aan zijn vijfde legislatuur als burgemeester. Enkel in Knokke-Heist, Ardooie en Dentergem zit de burgemeester langer op zijn stoel.

In 2018 scheurden een aantal leden van Burgerbelangen zich af en is er nu een aparte N-VA-lijst. Lijsttrekker is de jonge Pieter-Jan Verhoye.

Eindelijk stabiliteit

Wingene is na vele jaren van politieke ruzies, verdachtmakingen en rotzooi in de marge weer een stabiele en bloeiende gemeente. De gemeente pakt altijd uit met een realistisch en duidelijk gebudgetteerd programma en probeert de gevoeligheden tussen de deelgemeenten Wingene en Zwevezele nauwlettend in het oog te houden.

Belangrijk in deze legislatuur was de realisatie van het nieuwe woonzorgcentrum Amphora in het centrum van Wingene. De gemeente was faciliterende overheid, geen bouwheer. Verder werden de bedrijvenzones De Verrekijker en Flandria uitgebreid en de Hille volledig vernieuwd. Belangrijk voor de industrie, wonen én voor een vlottere doorstroming op de drukke N50. Nog een pluim op de hoed is de nieuwbouw van scholen.

CD&V blijft verder hameren op verkeersveiligheid, niet het minst in het centrum door de uitbreiding van zones 30. Het weren van zwaar verkeer is een andere grote uitdaging. Wingene probeert met bedrijven afspraken te maken, zodat het veiliger wordt voor de zwakke weggebruiker.

Grootste uitdaging in de volgende legislatuur wordt de volledige vernieuwing van het centrum met de vrijetijdssite. Ook de renovatie van het gemeentehuis staat op het programma, al ligt de timing nog niet vast.

Meest gelezen