Wat staat er op het spel in Zaventem?

In Zaventem wordt een politieke pagina nu echt definitief omgeslagen: Francis Vermeiren, 34 jaar lang burgemeester én absoluut stemmenkanon, is geen kandidaat meer. De vraag is hoe Open VLD zijn vertrek zal opvangen. Ingrid Holemans wil haar sjerp, die ze sinds 2016 overnam, behouden maar zal vooral met schepen Erik Rennen (N-VA) moeten afrekenen. CD&V maakt met schepen Bart Dewandeleer in mindere mate een kans op het burgemeesterszitje. De verkiezingen in Zaventem beloven de spannendste in jaren te worden.

Het gemeentebestuur voerde acht jaar geleden een parkeerreglement in om langparkeerders uit de Zaventemse straten te weren. Dat reglement zorgde sindsdien en ook nu nog regelmatig voor protest. Of zo’n parkeerbeleid nog nodig is, is dan ook een van de overheersende thema’s bij de komende verkiezingen. En zo ja, wat moet er dan aan veranderen?

De verzadiging van de Brusselse ring bezorgt het centrum van Zaventem dagelijks heel wat fileleed. Met het oog op de optimalisatie van de ring wordt het de komende jaren zelfs nog een pak erger. Het sluipverkeer uit de straten weren, wordt dan ook een van de uitdagingen van het komende bestuur.

Het plaatstekort in de Zaventemse scholen is nog zo’n heikel onderwerp. Al enkele jaren moeten ouders kamperen aan basis- en secundaire scholen in Zaventem om hun kinderen te kunnen inschrijven. Het nieuwe bestuur zal een manier moeten vinden om de problematiek op te lossen.

De verstedelijking en de verfransing tegengaan is een andere uitdaging want de gemeente dreigt verder ‘opgeslorpt’ te worden door Brussel.

Cultureel centrum


De bouw van het gloednieuwe cultureel centrum De Factorij, met 700 zitjes, werd voltooid net als de nieuwbouw voor gemeenteschool Hoek. De plannen waren al ruim tien jaar oud, en werden nu eindelijk uitgevoerd. Ook de vernieuwing van het dak van de sporthal is een feit. Ook die plannen lagen al jaren op tafel.

Het gemeentebestuur zette ook een ‘grendel’ op de bouw van appartementen buiten de dorpscentra om de groene zones te bewaren. Blijft die deur ook in de toekomst dicht?

Wie doet het met wie?


Open VLD 
(met burgemeester Ingrid Holemans), N-VA en CD&V gaan de koek onder mekaar verdelen. Vraag is of en wie er uit de boot zal vallen. Erik Rennen van N-VA lijkt de meest te duchten tegenstander van Ingrid Holemans in de race om de burgemeesterstitel. "Het politieke speelveld ligt open en we zijn de tweede grootste Vlaamse partij in Zaventem", zegt Erik Rennen, die openlijk een gooi doet naar de sjerp.


Na het vertrek van icoon Francis Vermeiren en interne strubbelingen een paar jaar geleden zal moeten blijken hoe sterk de liberalen nog staan. Vooral coalitiepartner N-VA ligt dus op vinkenslag. En wat met CD&V, die andere meerderheidspartij? Die moet het zonder boegbeeld Eric Van Rompuy doen. “Dat is uiteraard een verlies, al kijk ik de verkiezingen wel met veel vertrouwen tegemoet”, zegt schepen Bart Dewandeleer daarover. “Wij trekken met een jonge, nieuwe ploeg naar de kiezer. We hopen voldoende zetels te halen, zodat men niet om ons heen kan bij de coalitiegesprekken.”

Veel verandering bij de oppositie. In 2006 en 2012 trokken SP.A, Groen en Leef! nog samen naar de kiezer. Nu moet Leef! van lijsttrekker Imelda De Maegd het alleen doen. SP.A, Groen en een groep onafhankelijken hebben zich verenigd in de meertalige partij Pro Zaventem, Amy Gille trekt de lijst. Grote vraag is ook hoe de Franstaligen van UF zullen scoren. In 2012 was UF met zeven zetels de op één na grootste partij in Zaventem.

Meest gelezen