Wat staat er op het spel in Zedelgem?

Na een woelige start verliep de voorbije beleidsperiode in Zedelgem uiteindelijk gezapig. De clash tussen stemmenkanon en huidig burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw) en haar voorganger en partijgenoot Patrick Arnou, was op een bepaald moment niet meer mooi om aan te zien. Maar na twee jaar Arnou mocht Vermeulen alsnog de sjerp omgorden en koos Zedelgem voor een verdere afbouw van de schuld, een toename van de verkeersveiligheid en een centrale dienstverlening.

Met Annick Vermeulen borduurt Zedelgem verder op een typische volksfiguur als burgemeester. Vermeulen is de eerste vrouwelijke burgemeester in de gemeente, maar laat veel verantwoordelijkheid aan haar schepencollege, allemaal lid van meerderheidspartij CD&V-Nieuw.

Ondanks de stevige clash van vorige keer, kiezen beide partijen opnieuw voor een kartel. Het wordt voor andere partijen opnieuw moeilijk om daar doorheen te breken. N-VA zet de ervaren ex-schepen Eddy De Wispelaere op één, bij SP.A moet Gunther Descheemaecker voor stemmen zorgen. Ook Groen en Vlaams Belang mikken op zitjes in de gemeenteraad.

Realisaties

De nieuwe aanbouw aan het recente gemeentehuis, waar nu ook de sociale diensten zijn gevestigd, is misschien wel de belangrijkste realisatie van de voorbije zes jaar. Tegelijk maakte de gemeente werk van een oplossing voor het politiekantoor in het centrum van Zedelgem en zijn er plannen gerealiseerd én in de maak voor dienstencentra in de vier deelgemeenten. Op dat vlak heeft Zedelgem de inhaalbeweging volledig gemaakt.

De vergrijzing was jarenlang een grote zorg, maar met de komst van een modern nieuw rusthuis én serviceflats is daar een oplossing gevonden. Vraag blijft wat er met Maartenshove in Loppem zal gebeuren.

Te veel bedrijvigheid?

Grote zorg voor de nieuwe bestuursploeg is de mogelijke komst van een nieuw regionaal bedrijventerrein tussen de Ruddervoordsestraat en Torhoutse Steenweg. Buurtbewoners lieten al hun ongenoegen blijken. Komt dat dossier erdoor? En wat met de verkeersafwikkeling richting E403? De verdere afbouw van de schuld is een laatste objectief. Op die manier kan Zedelgem de komende jaren toch wat meer investeringen doen.

Wie doet het met wie?

Wie gokt op een stevig verlies van CD&V-Nieuw, zodat een tweede partij nodig is om een bestuursmeerderheid te vormen, komt wellicht van een kale reis thuis. Want de belangrijkste Zedelgemse politici hebben zich verzameld in dat kartel. Annick Vermeulen staat te popelen om haar sjerp straks minstens zes jaar langer te dragen. De tegenstand moet komen van N-VA, Groen, SP.A en Vlaams Belang. Of dat voldoende zal zijn, is de vraag.

Meest gelezen