Wat staat er op het spel in Zoutleeuw?

In de kleinste stad van Vlaams-Brabant wil huidig burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) voor een tweede ambtstermijn gaan, of beter: voor zijn eerste volledige legislatuur. Want Herbots nam het pas begin 2016 over van partijgenoot Jos Ceyssens. Daarvoor zal hij wel opnieuw in zee moeten gaan met een tweede partij. Misschien vertrekt de tandem met Open VLD voor een nieuwe ronde of verschijnt er een alternatieve coalitie ten tonele?

Het gemeentebestuur nam afgelopen legislatuur haar intrek in het nieuwe gebouw Aen Den Hoorn, een zogenaamde Publiek-private samenwerking (PPS). Ook aan de volgende PPS wordt er stevig gebouwd. Het project Ravelijn omvat onder meer assistentiewoningen, een herstelbedrijf, een nieuw jeugdlokaal en het herkenbaar maken van de oude vestengordels van de stad. Ook een extra randparking staat in de steigers, om het verkeer in het centrum te doen afnemen.

Verkeersveiligheid en nieuwe lokalen

Onder de huidige meerderheid werd er stevig gewerkt aan de verkeersveiligheid. Zo kwamen er speciale camera’s die vanop tientallen meters een snelheidsovertreder kunnen registreren. Ook de schoolomgeving van de Bron in Budingen is aangepakt. Door het gieten van een tweesporenbeton hebben fietsers er een veilige verbinding met de fietsroute die iets verderop loopt.

Ook verschillende verenigingslokalen zijn aangepakt. Zo werd het Kostershuis in Dormaal volledig in ere hersteld. Ook de chiro van Budingen kreeg nieuwe lokalen. Anderzijds is het project Dry Croonen, op de Grote Markt al enkele jaren een smet op het Leeuwse blazoen. In februari werd er een nieuwe bouwaanvraag ingediend voor de historische gevel. Maar hoe dat allemaal zal aflopen is nog niet helemaal duidelijk.

De werken aan de Leenhaag in Budingen wekten heel wat wrevel op. Ze verliepen niet als gepland, met de nodige vertragingen als gevolg. Ondertussen zit de bouwfirma weer op schema.

Wie doet het met wie? 


De huidige coalitie heeft met 12 van de 19 zetels een comfortabele meerderheid.
N-VA verloor tijdens deze legislatuur twee gemeenteraadsleden, die als onafhankelijke gingen zetelen.
Het is ook afwachten wat er aan de linkerzijde gebeurt nu Groen ook opkomt. Kunnen ze een graantje meepikken van de groeiende nationale tendens? Of raken ze niet boven de kiesdrempel uit bij hun eerste deelname?
En wat doet de komst van Groen met SP.A?

Meest gelezen