Wat staat er op het spel in Zuienkerke?

Komt er wel een kiesstrijd in Zuienkerke? Daar lijkt het voorlopig niet op. Meerderheidspartij Lijst Burgemeester heeft voorlopig als enige laten weten dat ze opkomt. Als er geen tegenstand komt, dan blijft Alain De Vlieghe met zijn ploeg van tien gemeenteraadsleden verder doen.

Het is natuurlijk vrij uniek dat er geen tegenstand zou komen in Zuienkerke, al maakten ze het in de vorige eeuw ook al eens mee. 

Uitdagingen

Veel problemen zijn er niet in Zuienkerke. Het is voornamelijk een landbouwersgemeente. Verkeersveiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst, zeker langs de drukke wegen die Zuienkerke met Brugge, De Haan en Blankenberge verbinden. Een bekommernis van de beleidsploeg is de komst van het nieuwe voetbalstadion voor Club Brugge, uitgerekend op de grens van Brugge met Zuienkerke. Al lijken daar de laatste zorgen stilaan weggenomen.

Fusie?

Wat is dan nog de uitdaging voor de burgemeester en zijn vier schepenen? Hoewel een fusie met een grotere gemeente steeds waarschijnlijker wordt, wil Zuienkerke er voorlopig niet van weten. Burgemeester De Vlieghe pleit wel voor meer samenwerking, maar hij wil de autonomie van Zuienkerke en zijn deelgemeenten behouden. De komende zes jaar zal moeten blijken of het nog te verantwoorden blijft. De Haan en Blankenberge lijken in dat geval kandidaten voor een fusie.

Hallo, is daar nog iemand?

Als er voor september geen andere kandidaat-partijen komen opdagen, dan is de strijd gestreden en doet Lijst Burgemeester er nog eens zes jaar bij. Dan moeten de Zuienkerkenaars alleen naar de stembus voor de provincieraadsverkiezingen.

Meest gelezen