Wat staat er op het spel in Zwevegem?

Krijgt Zwevegem voor het eerst een vrouwelijke burgemeester? De kans is niet ondenkbeeldig. Eliane Spincemaille heeft als lijsttrekker bij CD&V de ambitie om de tricolore sjerp over te nemen van huidig burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen). CD&V is de enige oppositiepartij, nadat Doutreluingne de macht overnam door met alle andere partijen samen te werken. 

Marc Doutreluingne schreef zes jaar geleden geschiedenis door CD&V, die al decennialang de absolute meerderheid had, naar de oppositiebanken te verwijzen. Hij moest daarvoor een coalitie vormen met zijn Gemeentebelangen (waar ook onafhankelijken in zetelen), N-VA en SP.A. Die drie partijen hadden samen maar één zetel meer dan de CD&V.

Aanpassing

Zowel meerderheid als oppositie hadden het lange tijd moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De meerderheid hield CD&V overal buiten en de christendemocraten wisten niet goed hoe oppositie te voeren. Na enige tijd vonden ze hun draai en voerden ze een eerder constructieve oppositie.

Wat het beleid betreft, is de burgemeester er trots op dat hij de financiën terug op orde kreeg. Hij beschuldigde de vorige meerderheid ervan een financiële put te hebben nagelaten. De discussie over de grootte van die put leeft nog altijd. Er ging wel een periode met grote investeringen aan vooraf, zoals de restauratie van Transfo en de bouw van het Gemeentepunt. Twee zaken waar ze nu wel trots op zijn.

Realisaties

De huidige ploeg zat ook niet stil. Zo kregen veel gemeentewegen een nieuwe laag asfalt en er kwam een nieuw, zij het kleiner, zwembad. Er werden ook dorpsraden opgericht in de deelgemeenten Otegem, Moen, Heestert en Sint-Denijs. Dat leverde behalve enkele snelheidsmaatregelen nog niet veel op.

Belofte maakt schuld

Twee grote beloftes kon het beleid niet waarmaken. Zo werd beloofd om de nieuwe school niét in het gemeentepark te bouwen. Enkele weken later bleek dat de school zou komen op de plaats van de oude feesthal in … het gemeentepark. Ook beloofde men een oplossing voor de omleidingsweg rond Moen. Zes jaar later zijn we niet verder dan een studie met enkele mogelijke tracés.

Twee nieuwe lijsten

Een verderzetting van het huidige bestuur is niet zo evident: het is een publiek geheim dat de sfeer in het schepencollege niet zo best is. Naast Lijst van de Burgemeester, N-VA, SP.A en CD&V, trekt nu ook Groen opnieuw naar de kiezer. En een aantal onafhankelijken verzamelden zich in Zwevegem Vooruit. De inzet van de verkiezingen draait dus niet alleen om de gunst van de kiezer, maar ook om de gunst van de andere partijen.

Meest gelezen