WHO licht gezondheid van Europeanen door: Belgen scoren goed

Europeanen worden ouder maar ook dikker. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de gezondheid in Europa. België scoort op zowat alle onderdelen van het rapport beter dan het gemiddelde. 

Sinds 2012 brengt de WHO om de 3 jaar een rapport uit over de gezondheid in Europa. Het nieuwe rapport focust vooral op alcohol- en tabaksgebruik, zwaarlijvigheid en obesitas, en de mate waarin mensen gevaccineerd zijn. Maar zoals de vorige rapporten kijkt het ook naar de levensverwachting in Europa.  

Hogere levensverwachting

De algemene levensverwachting in de "Europese regio" (waartoe ook landen als Rusland en Israël behoren) is de afgelopen 5 jaar gestegen. De levensverwachting bedraagt daar nu gemiddeld 77,8 jaar. Maar tussen de landen zijn er grote verschillen. In Frankrijk en Luxemburg is de levensverwachting gemiddeld 83,1 jaar. In Turkmenistan slechts 70,7 jaar.

In de 28 landen van de Europese Unie is de levensverwachting gemiddeld 80,9 jaar. Belgen worden gemiddeld iets ouder: 81,2 jaar (vrouwen 83,5 jaar, mannen 78,8 jaar). Het aantal vroegtijdige overlijdens (veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten als kanker) ligt in België lager dan in de regio: 229,4 gevallen op 100.000 personen tegenover 379,6 als gemiddelde voor de hele regio.  

Zwaarlijvigheid en obesitas

Zwaarlijvigheid (BMI tussen 25 en 30) en obesitas (BMI groter dan 30) worden door de WHO beschouwd als ernstige gezondheidsrisico's. In België is het percentage obese mensen (22,1) lager dan in de EU (22,93) en de Europese regio (23,3). Maar ons land telt wel meer zwaarlijvige mensen (59,5 procent tegenover 58,7 procent in de Europese regio). Mannen hebben in ons land meer te kampen met zwaarlijvigheid dan vrouwen (67,5 procent tegenover 51,4 procent). 

Tabak

29,2 procent van de bevolking (ouder dan 15 jaar) in de Europese regio rookt. In België is het percentage lager: 23,9. Mannen roken in ons land meer dan vrouwen (27,5 tegenover 20,5 procent).  

Alcohol

Wie het rapport van de WHO leest, krijgt de indruk dat de Belgen meer alcohol consumeren dan andere Europeanen: 12,6 liter (pure alcohol) per persoon per jaar tegenover 10,2 liter als gemiddelde in Europa. Maar de WHO heeft de cijfers intussen aangepast. Met 10,36 liter per persoon drinkt de Belg nauwelijks meer dan het gemiddelde in Europa. 

Vaccinaties

In België is 96 procent van de kinderen gevaccineerd tegen de mazelen en 98 procent tegen polio of kinderverlamming. In de Europese regio is dat respectievelijk 94,3 en 96,1 procent. België scoort hier dus beter dan het gemiddelde. 

Meest gelezen