Videospeler inladen...

ACV: "Veel cultuur­medewerkers zitten in precaire situatie, de drempel om zaken aan te kaarten is zeer hoog"

In de cultuursector is het niet gemakkelijk om zaken aan te kaarten. Dat zegt Ine Hermans, de sectorverantwoordelijke voor podiumkunsten van ACV: "Ik vrees dat veel zaken nog taboe zijn. Veel cultuurmedewerkers zitten in een precaire situatie. 80 procent heeft een tijdelijk contract. Dan is de drempel zeer hoog. Men heeft onmiddellijk schrik voor represailles, voor gevolgen voor de reputatie", zegt ze in "De ochtend".

Ine Hermans, ACV-sectorverantwoordelijke voor podiumkunsten, was al een kleine twee weken op de hoogte dat de open brief gericht tegen kunstenaar Jan Fabre op komst was. "Ik vind het eerst en vooral een heel moedig initiatief. Ik begrijp dat er gewikt en gewogen is om deze actie te ondernemen. Maar het is een manier om een zwijgcultuur, die de (ex)-werknemers ook beschrijven, aan te kaarten."

En het is niet gemakkelijk om in de cultuursector zaken aan te kaarten, benadrukt ze. "Ik vrees dat veel zaken nog taboe zijn. Cultuurmedewerkers zitten vaak ook in een precaire situatie. 80 procent heeft een tijdelijk contract, de drempel is zeer hoog. Men heeft onmiddellijk schrik voor represailles, voor gevolgen voor hun reputatie. Als danser zijn er bijvoorbeeld ook niet zo veel gezelschappen. Het is moeilijk om ergens binnen te geraken. Dus eens men een job heeft, probeert men die ook te houden."

Volgens Hermans is het ook nodig om de risicofactoren, die wel aanwezig zijn in de sector, dringend te bespreken. "Elke job heeft risicofactoren, maar we moeten ervoor zorgen dat die gekend zijn. Zodat de kans op grens­overschrijdend gedrag zoveel mogelijk vermeden wordt. Contact is natuurlijk eigen aan de sector, maar we moeten een mechanisme ontwikkelen zodat medewerkers zich veilig voelen."

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen