Anderstalige werkzoekenden snel aan een job helpen: Canada en Zweden komen kijken hoe we dit in Vlaanderen doen

Anderstalige werkzoekenden bij de VDAB zullen niet langer eerst Nederlands moeten leren voor ze aan een opleiding of een stage mogen beginnen. Ze zullen de taal al doende kunnen leren. Uit een proefproject blijkt dat ze op die manier sneller aan werk geraken en ook hun Nederlands is beter.

Bij de vluchtelingencrisis in 2015 kwamen onder meer heel wat Syriërs, Afghanen en Irakezen naar Vlaanderen. De VDAB wou hen snel aan werk helpen en testte een nieuwe aanpak uit. De vluchtelingen moesten niet meer eerst veel tijd investeren in Nederlands leren vooraleer ze aan een opleiding of stage mochten beginnen, maar ze leerden de taal tijdens de opleiding of op de werkvloer. 

Vroeger moest je eerst Nederlands leren en dan kon je de job leren. Nu doen we dat samen en dat maakt dat het veel sneller gaat. 

Vlaams minister van werk, Philippe Muyters (N-VA)

De nieuwe aanpak bleek succesvol. Bijna 73.000 anderstalige nieuwkomers zaten in het proefproject. Bijna de helft van hen (45 procent) had al na twee jaar werk. En dat is een veel beter resultaat dan bijvoorbeeld in Duitsland (27 procent) of Zweden ( 19 procent). 

Daarom wil Vlaams minister voor werk, Philippe Muyters (N-VA),  de aanpak nu uitbreiden naar alle anderstalige werkzoekenden, ook zij die al veel langer in ons land verblijven, maar moeite hebben om werk te vinden. 

“Dus vanaf nu gaan we effectief vooral Nederlands leren in de stage, in de opleiding omdat we weten dat mensen dan beter Nederlands spreken en sneller aan het werk geraken.”

Hoogopgeleide anderstaligen met een migratie-achtergrond vinden werk op hun niveau

Daarnaast zette de VDAB ook een specifiek project op voor hoogopgeleide anderstaligen met een migratie-achtergrond. Daarbij werkte de dienst samen met verschillende partners.

Het doel was om hen snel aan het werk te krijgen op hun opleidingsniveau. Ook hier was 42 procent na 1 jaar aan het werk. En ook dit project willen we in onze toekomstige werking opnemen, zegt Muyters. 

Intussen is er ook internationaal interesse voor de nieuwe aanpak van de VDAB.  Binnenkort komt een Zweedse en Canadese delegatie op bezoek in Vlaanderen om ons model te bestuderen. 

Meest gelezen