Videospeler inladen...

Retro-tv: oorlog lag aan de basis van de eerste autoloze zondagen

In 1956 werd in ons land voor het eerst een autoloze zondag gehouden. In 1973 volgde een tweede reeks bij het uitbreken van de oliecrisis.

De eerste autoloze zondagen in België kwamen er in 1956 met de Suezcrisis, de oorlog in de Sinaï over het bezit en de toegang van het Suezkanaal. Daardoor werd de aanvoer van olie uit het Midden Oosten verstoord. 

Op 18 november 1973 begon een tweede reeks van autoloze zondagen. OPEC draaide toen de oliekraan dicht bij het uitbreken van de Jom Kipoeroorlog. Dit leidde tot de oliecrisis door een enorme stijging van de brandstofprijzen. 

Vanaf 1982 werden met wisselend succes een auto-arme zondagen georganiseerd, vanaf 2002 zijn er in ons land ieder jaar autovrije dagen.

Meest gelezen