Videospeler inladen...

Björn Soenens in North Carolina: "Orkaan Florence afgezwakt in kracht maar bereik wordt monsterachtig groot"

Orkaan Florence, op weg naar de Amerikaanse oostkust, is de voorbije uren in kracht afgezwakt tot een orkaan van categorie 2 in plaats van categorie 4. Maar het gevaar is niet geweken, integendeel, de omvang van de storm is monsterachtig groot geworden.

Volgens de laatste voorspellingen raast orkaan Florence momenteel op zo'n 300 kilometer van de Amerikaanse oostkust, waar hij volgende nacht aan land zal gaan. Ook al is zijn kracht afgezwakt, toch blijft het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in de Verenigde Staten waarschuwen voor levensbedreigend stormtij en overvloedige regen. In verschillende staten aan de oostkust is de noodtoestand uitgeroepen. 1,7 miljoen mensen hebben een evacuatiebevel gekregen.

(Lees voort onder de tweet.)

Storm zou dagenlang kunnen blijven duren

Björn Soenens volgt de situatie op de voet vanuit North Carolina. "De omvang van Florence is monsterachtig groot geworden. De storm is momenteel zo'n 450 kilometer breed en zou ook dagenlang kunnen blijven duren", zegt Soenens aan onze redactie. 

"Dat de storm nog maar van categorie 2 is, betekent eigenlijk niets. De windsnelheden zijn wel wat afgezwakt tot zo’n 150 kilometer per uur, maar die kunnen nog aansterken. Toch is die wind niet het grootste gevaar, wel het water. De grote vrees is dat de orkaan zal stilvallen net voor hij aan land gaat volgende nacht. Dan zal hij warm oceaanwater opzuigen, wat onvoorstelbare regenval en wateroverlast zal veroorzaken", legt Soenens uit. 

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Zowat 1,7 miljoen mensen hebben het bevel gekregen om hun huizen te verlaten en Björn Soenens vertelt hoe een heel aantal kustplaatsen in de omgeving van de stad Wilmington spookdorpen zijn geworden. "Alle winkels gaan dicht, restaurants sluiten, supermarkten geven gratis voedsel weg, omdat het anders toch maar zal bederven. Het openbaar leven is zo goed als stilgevallen en de economische schade is nu al zeer groot. Mensen krijgen geen loon omdat ze niet gaan werken." 

(Lees voort onder de kaart.)

"Just say no to Flo"

Maar Soenens komt ook mensen tegen die weigeren te vertrekken: "Achterblijvers zijn er altijd, mensen die geen vervoer hebben, of hun huis of hun zaak niet willen achterlaten". En er zijn ook hulpverleners, die in groten getale zijn afgezakt naar de verschillende stadjes in het bedreigde gebied. Kranen en hoogtewerkers staan klaar om zo snel mogelijk de stroom te herstellen, mocht die uitvallen.

Door de groeiende omvang van de orkaan roepen almaar meer staten aan de Amerikaanse oostkust de noodtoestand uit. Zo ook Georgia, waar de regenval landinwaarts zou kunnen opschuiven naar de Appalachen en daarna verder noordwaarts tot in steden als Washington en zelfs New York.

(Lees voort onder de foto.)

Tom Copeland

Golven van 15 tot 20 meter hoog

"We houden ons hart vast", zegt Björn Soenens. "Maar het blijft afwachten, want op dit moment is het enige voorspelbare dat Florence onvoorspelbaar blijft. De stroming en de windrichting kunnen nog veranderen, alleen zeker is dat een heel groot gebied zal worden getroffen en dat ze aan de kust enorme schade dreigen te ondervinden. Via weersatellieten zijn er in de open oceaan golven vastgesteld van 15 tot 20 meter hoog. Zo’n natuurgeweld zal de huizen aan de kust van de kaart vegen."  

Het enige voorspelbare is dat Florence onvoorspelbaar blijft

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Björn Soenens in "Het journaal" van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen