43 tot 90 procent inwoners van buitenlandse origine in Brusselse gemeenten

Wie cijfers wil over demografie, werkzaamheid, onderwijs en sociale bijstand in de 19 Brusselse gemeenten, kan terecht bij de nieuwe Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor. De monitor bevat een schat aan informatie over de gemeenten, met vaak heel uiteenlopende cijfers. Zo bijvoorbeeld is 43 procent van de inwoners in Watermaal-Bosvoorde van buitenlandse origine, tegenover 90 procent in Sint-Joost-ten-Node.

De monitor is, zoals de vorige editie, opgesteld door Statistiek Vlaanderen en het Agentschap Binnenlands Bestuur, ook uit Vlaanderen. Vlaamse diensten dus die data publiceren over Brusselse gemeenten, het kan wat vreemd klinken. "We doen dit op vraag van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en van Vlaamse parlementsleden uit Brussel", zegt Jo Noppe van Statistiek Vlaanderen.

"De bedoeling is gemeenten te ondersteunen in hun integratiebeleid en dan heb je die gegevens nodig over herkomst, werk, onderwijs en sociale uitsluiting."

Nationaliteiten

Uit de cijfers blijkt ondermeer dat gemiddeld 35 procent van de inwoners van het Brussels gewest niet de Belgische nationaliteit heeft. De uitersten zijn Sint-Agatha Berchem (19 procent) en Elsene (ruim 49 procent, vooral Fransen). De gemeente met het hoogste aantal verschillende nationaliteiten is Brussel Stad: 166. De top-drie in Brussel Stad (en overigens ook in het hele gewest) bestaat uit Fransen, Marokkanen en Roemenen.

Origine

Als we kijken naar buitenlandse origine, waarbij ook de geboortenationaliteit van de ouders in rekening wordt gebracht, telt het Brussels gewest gemiddeld 71 procent inwoners van buitenlandse origine. De uitschieters hier zijn Watermaal-Bosvoorde (43 procent) en Sint-Joost-ten-Node (90 procent).

Ook Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Schaarbeek en Brussel Stad scoren hoog qua aantal inwoners van buitenlandse origine, met cijfers telkens rond de 80 procent.  

In het Brussels gewest is gemiddeld 28 procent van de inwoners van Europese herkomst, 43 procent komt van landen buiten de Europese Unie. Turkije en de Maghreb vormen de grootste groep met een herkomst buiten de Europese Unie, namelijk 24 procent.

Wie de gemeenten meer in detail wil bekijken, kan hier terecht.

Meest gelezen