Videospeler inladen...

Centrum voor transmigranten open, maar "absurde situaties" volgens politievakbonden

In Steenokkerzeel is het centrum voor transmigranten vanmiddag opengegaan. Daar wordt iedereen die via ons land op doortocht naar het Verenigd Koninkrijk is naartoe gebracht. De federale politie zal er hun dossiers administratief afhandelen. Een eerste bus met 18 transmigranten is inmiddels aangekomen,  maar politievakbonden NSPV en VSOA klagen over "absurde situaties" en "onveilige toestanden".

"Wat wij vaststellen zijn echt absurde situaties", zegt Mario Thys van de NSPV aan VRT NWS. De vakbonden brachten vanmorgen samen met de Dienst Preventie en Veiligheid een bezoek aan het "Centrum Screening Illegalen".

"Op het gebied van brandveiligheid is daar momenteel niets in orde. Op het gebied van veiligheid - zowel voor de transmigranten als voor de poilitiemensen - stellen wij vast dat er elektriciteitskabels uit het plafond hangen. Allerlei onveilige toestanden die eigenlijk een heel hoog risico inhouden."

Conclusie van NSPV? "Wij kunnen geen veiligheid garanderen van onze personeelsleden, van de transmigranten. Het is onverantwoord het centrum op deze manier open te stellen." Volgens het kabinet van Binnenlandse Zaken zullen de problemen zo snel mogelijk aangepakt worden. Inmiddels is het centrum geopend.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

In het pas geopende centrum zijn er 40 plaatsen. In principe kan wie opgepakt is tot 24 uur worden vastgehouden. Langer kan, mocht dat nodig zijn voor het onderzoek. Volgens Binnenlandse Zaken worden elke dag een 30-tal transmigranten opgepakt.

Transmigranten die al in een ander EU-land zijn geregistreerd, zullen naar dat land worden teruggestuurd in het kader van de Dublin-akkoorden. Wie beslist hier asiel aan te vragen, zal weer worden vrijgelaten. Dat geldt ook voor transmigranten die niet kunnen worden geïdentificeerd.

Geen politietaak

Ook Vincent Houssin van de politievakbond VSOA zegt dat de openstelling van het centrum veel te snel is verlopen en dat het gebouw en de lokalen helemaal niet voorzien zijn om mensen tewerk te stellen of om transmigranten op te vangen. Ook hij verwijst naar de brandveiligheid en de veiligheid van het personeel.

"Er was ons beloofd dat de reserves van de federale politie niet zouden worden ingeschakeld, maar dat blijkt nu wel het geval te zijn. Bovendien moet de federale politie het transport van de transmigranten naar Steenokkerzeel op zich nemen.", zegt Houssin.

"Het oppakken van de transmigranten is een politietaak, maar de verdere afhandeling - los van het gerechtelijk onderzoek - zoals het transport en het cipier spelen in Steenokkerzeel is helemaal geen politietaak", vindt Houssin.

Hij heeft ook kritiek op de leiding van de lokale en federale politie. "De problemen worden alsmaar afgeschoven op de politie en onze leiding heeft blijkbaar niet het lef om te zeggen aan de politieke overheid dat er een limiet is op wat de politie nog kan doen. Ook minister Jambon moet begrijpen dat er een structurele oplossing moet komen en moet stoppen om een politiek probleem af te schuiven op de politie."

Videospeler inladen...

Meest gelezen