Bepaal zelf waar er geflitst wordt tijdens de flitsmarathon

Tijdens de flitsmarathon die de politie houdt op woensdag 17 oktober kunnen burgers zelf bepalen waar er snelheidscontroles gebeuren. Bij de eerste flitsmarathon in maart 2014 werd een gelijkaardige actie op touw gezet. Ongeveer 50.000 locaties werden toen gesuggereerd.

Op 17 oktober is de flitsmarathon aan zijn tiende editie toe. Naar de burgers wordt een oproep gedaan om aan te geven waar ze graag een snelheidscontrole zouden zien én waarom ze dat willen (gevaarlijke weg, geluidsoverlast, enz.). Alle gegevens worden op www.ikflitsmee.be verzameld en doorgespeeld naar de betrokken politiezones.

Volgens het verkeersinstituut Vias zijn 30 procent van de zware ongevallen een rechtstreeks gevolg van overdreven of niet-aangepaste snelheid. "Voor ons land zijn er jaarlijks ongeveer 200 doden die te wijten zijn aan een bestuurder die te snel rijdt. Nochtans kunnen kleine snelheidsverschillen grote effecten hebben. Zo is een daling van de gemiddelde snelheid met 1% goed voor een daling met 2% van het aantal ongevallen met doden en gewonden en een daling van 4% van het aantal dodelijke ongevallen, wat neerkomt op 25 doden minder", zegt Karin Genoe van Vias.

Meest gelezen